Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение

...
Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши ще се срещне с Иван Гешев и с Янаки Стоилов



Главният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши идва на двудневно посещаване в България , оповестиха за стратегия " Хоризонт " от европейската прокуратура. От съображения за сигурност детайлностите за програмата ѝ са доста нищожни.

Очаква се тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, с основния прокурор Иван Гешев, с Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и с четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата утвърди за европейски делегирани прокурори.

Ясно е, че в петък на обед ще даде конференция .

Още при старта на институцията, която би трябвало да проверява закононарушенията против финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши сподели, че възнамерява да посети България и че една от тематиките ще е непопълнената квота от страна на България.

Преди дни тя имаше къса среща с министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво сподели за това Стоилов:

" И се чака по най-бързия метод тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България във връзка с непопълнените места, по този начин и във връзка с няколко страни, които още не са завършили своите процедури за лъчение на европейските прокурори. Предполагам, че в диалога си с представителите на прокуратурата това ще бъде главната тематика ".

С Лаура Кьовеши в София идва и eвpoпeйcкият пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa . След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата утвърдени делегирани прокурори - Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова. Останалите шестима, подбрани от Прокурорската гилдия, не бяха утвърдени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко по-късно Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приключи процедурата, а членовете ѝ отложиха въпроса за оповестяването на нова.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години , откакто по оферти правилник от 2013 година от Европейската комисия не бе реализиран консенсус от страните-членки. През 2017-а година 17 от тях желаеха предлагането да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските водачи също не се схванаха по въпроса. Същата година 16 страни уведомиха институциите, че ще стартират да работят по нейното основаване посредством засилено съдействие по член, по който не се изисква одобрение от Съвета. Трудно бе реализирано единодушие и към фигурата на основния прокурор, откакто лявоцентристкото държавно управление на Румъния опита да неодобрява избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент посредством своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура вземат участие 22 страни членки, измежду които и България . Извън нея на този стадий са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР