Главният прокурор Иван Гешев се възмути от изявления на бившия

...
Главният прокурор Иван Гешев се възмути от изявления на бившия
Коментари Харесай

Иван Гешев се възмути от Бойко Борисов в интервю за ПИК

Главният прокурор Иван Гешев се възмути от изказвания на някогашния министър председател Бойко Борисов.
В " прочувствено " изявление за организация ПИК шефът на държавното обвиняване разяснява, че е сюрпризиран от поръчката на водача на ГЕРБ партията да утвърди план за правосъдна промяна, предлаган от служебното държавно управление. В петък Борисов разяснява, че щели да гласоподават за текстовете, даже в случай че са противоконституционни. Ден по-късно Гешев установи, че " не е вест български политици да не ги интересуват разпоредбите, законите и Конституцията ".

Пхенян и Москва
" Изненадва ме, естествено, тъй като мислех, че най-малко още сме парламентарна република. И решенията не се взимат като в Пхенян или Москва. Приницпът на върховенството на закона е вододел, който разделя демократичните от тоталитарните страни ", съобщи шефът на държавното обвиняване.
Според предлаганите от правосъдния министър Крум Зарков текстове следствието на основния прокурор би трябвало да бъде предоставено на особено определен арбитър. Освен това той упорства и да се промени методът на избиране и събаряне от поста като се понижат нужните гласове във Висшия правосъден съвет.
Гешев твърди, че всяка за промяна на пълномощията му би трябвало да се пита първо Конституционният съд.
Предложенията на Зарков не бяха признати от предходния парламент, въпреки че механизмът за следствие на основния прокурор е изискване за приемане на средства по Плана за възобновяване. Освен това България от години е подложена на критика на интернационално равнище за този проблем. Въпреки декларациите на Борисов през 12-те си години ръководство ГЕРБ не направи нищо по въпроса. Сега обаче някогашният министър председател даде обещание, че ще гласоподават тези текстове.

Разстрел
Наред с мненията за изненадата си от държанието на експремиера Гешев приказва и за " преодоляване на правосъдната власт, което очевидно се цели през днешния ден ". Той декларира, че сходни дейности постоянно са водили до тежки репересии.
" От това, че конституцията няма значение до това до разстрелите на тези, които не харесваш, историята е посочила, че дистанцията не е огромно ", обобщава той.
Гешев, като жител, приканва всички да гласоподават. Той добавя, че " тези, които помним думите " Родина " и " Отечество ", би трябвало да се надигнем в отбрана на демокрацията и демократичните полезности ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР