Главният прокурор Иван Гешев присъства на Годишното отчетно събрание на

...
Главният прокурор Иван Гешев присъства на Годишното отчетно събрание на
Коментари Харесай

Гешев: Безогледният политически натиск над Прокуратурата се дължи на работата ни

Главният прокурор Иван Гешев участва на Годишното отчетно заседание на Националната следствена работа (НСлС) и окръжните следствени отдели за 2022 година Иван Гешев поздрави следователите за сполучливата им работа през миналата година, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

„ Безогледният политически напън над Прокуратурата на Република България се дължи на работата ни. Въпреки него, макар конституционната, политическа и икономическа рецесии, прокурорите и следователите реализират резултати, които са водещи освен в България и на Балканския полуостров, а за целия Европейски съюз “, сподели основният прокурор.

Иван Гешев съобщи, че откогато работи в системата, не е ставал очевидец на по-труден интервал за работа за правоохранителните органи. „ Българската прокуратура, от която вие сте част, въпреки всичко реализира 95% неоправдателни присъди. На всички е ясно, че без един следовател да си свърши качествено работата е доста мъчно да се изготви първокласен обвинителен акт и да се отбрани в съда “, обърна се основният прокурор към магистратите.

Той съобщи, че прокурорите и следователите не престават да се развиват професионално в полза на жителите, макар остарялата нормативна уредба. „ Сигурен съм, че в случай че имаше едни удачни законодателни решения, резултатите щяха да бъдат още по-добри “, разяснява основният прокурор.

Заместник основният прокурор и шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов показа систематизираните резултати от работата на институцията и на окръжните следствени отдели в страната през 2022 година „ Следствието демонстрира непоклатимост и устойчиви данни за добра работа, тя е амалгама от най-хубавите експерти. При нас са каузи с изключителна фактическа и правна трудност и все пак следствията се реализират бързо и качествено “, означи Борислав Сарафов и даде образец с делото за злополуката на бул. „ Черни връх “, при която починаха две млади дами.

В представянето на отчета за работата на Национална следствена служба ръководителят на службата регистрира, че през годината е работено по най-вече закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната системи, следвани от следствие на закононарушения срещу собствеността. Подчертана бе положителната работа на следователите по молбите за правна помощ, което води до висок интернационален престиж на цялата работа.
Директорът на Национална следствена служба посочи, че има потребност от законови промени, посредством които избрана категория каузи да се проверяват от следователи по законова подготвеност, а не посредством възлагане, както е в този момент. „ Дела, по които да се знае априори, че работи службата. Надяваме се на здрав разсъдък в законодателя “, акцентира заместител основният прокурор.

Директорът на Национална следствена служба изрази страдание, че през отчетната година, по силата на неверни политически решения, е била закрита Специализираната прокуратура дружно със следствения отдел към нея. „ Само за половин година този отдел е завършил 553 досъдебни производства. Ясно е, че закриването на едни профилирани структури няма да усъвършенства работата на правоохранителните органи, а тъкмо противоположното. И данните го демонстрират – спадът на следствията за проведена престъпност единствено за 9 месеца през 2022 година е с 50% “, съобщи Борислав Сарафов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР