Главният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение върху България по

...
Главният прокурор Иван Гешев поиска засилено наблюдение върху България по
Коментари Харесай

Гешев поиска засилено наблюдение по механизма за върховенството на закона на ЕС

Главният прокурор Иван Гешев изиска засилено наблюдаване върху България по механизма за върховенството на закона поради, по думите му, притеснителни трендове през последната година и половина. Той сподели това, откакто беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

Не се усещам горделив като българин да го кажа, само че прокуратурата счита, че е нужен по-сериозен разговор с европейските институции, съобщи основният прокурор.

„ С бързи крачки вървим към престъпността при започване на 90-те години - споделям го напълно отговорно. И съгласно мен това българските жители към този момент са го усетили. Скоро няма да може да бъде прикрито за множеството български жители “, сподели Гешев.

„ Прокуратурата счита засилен разговор с европейските институции, в това число наблюдаване на база по-сериозно по механизма, който към този момент съществува. На база на тези извънредно притеснителни трендове, тъй като с изключение на корупцията по високите етажи, което е продължителен проблем, сега се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени. Това са телефонните измами, елементарните обири, убийствата, които се случват през ден, и голям брой други проблеми, които смятахме за решени, в това число и проведената престъпност. Това е част от неналичието на взаимоотношение сред институциите, от опитите за война със правосъдната власт “, продължи основният прокурор.

Запитан за хода на „ Барселона гейт “, той отговори, че въпросът не е завършен.

„ Информация по каузи се дава единствено с позволение на наблюдаващия прокурор, посочено е, че са направени европейски заповеди за следствие до Испания, на които досега няма отговор. И няма по какъв начин да бъде завършено едно следствие, откакто испанските правосъдни управляващи досега не са дали отговор, а българските правосъдни управляващи нямат пълномощия да кажат по кое време и по какъв начин да се приложи испанския закон “.

Главният прокурор отхвърли намеците на вътрешния министър Бойко Рашков, че той или брачната половинка му имат недеклариран парцел в чужбина.

Искът на семейство Баневи към него той дефинира като „ лишен от правно съображение “ и с „ цели, разнообразни от юридическите “.

Мониторинговата група изслушваше премиера Кирил Петков към 12 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР