Главният прокурор Иван Гешев отговори на Комисията за върховенството на

...
Главният прокурор Иван Гешев отговори на Комисията за върховенството на
Коментари Харесай

Гешев се оплака на ЛИБЕ от атаки срещу прокуратурата


Главният прокурор Иван Гешев отговори на Комисията за върховенството на закона – ЛИБЕ, която има рецензии към работата на прокуратурата и недосегаемостта на обвинител номер едно у нас. Според Гешев в действителност върховенството на закона е застрашено поради офанзиви против прокуратурата, а не противоположното. В отговора на основния прокурор се споделя, че прокуратурата е атакувана от „ разследвани лица с финансови и политически лостове “. Гешев е изпратил писмо до комисията ЛИБЕ.

" Намираме също по този начин, че правилото за върховенството на закона и на правовата страна, с изключение на пиедестал за пълноценното действие на правовия ред в Европейскиясъюз, е и едно от висшите постижения на актуалните общества и неразделна част от всяка модерна демократична правна система. В тази връзка следва да подчертаем, че един от главните гаранти за приложението на този принцип според настоящото българско законодателство, е точно Прокуратурата на Република България. Поради това намираме, че пълноценният съвместен разговор е от изключителна значимост за одобряването на демократичните полезности и правилото на правовата страна в Република България ", акцентира Гешев. И обобщава в отговор на ЛИБЕ кои са висшите политици, разследвани за корупция, както и към кои партии принадлежат.

Главният прокурор изрежда подробна информация по отношение на офанзивите, които се провеждат против прокуратурата от лица, разполагащи със забележителен стопански, финансов и политически запас, чиято наказателна отговорност е ангажирана по отношение на водени под наблюдението на Прокуратура на Република България наказателни производства.

Той дава подробна информация за наказателните производства и подхванатите ограничения.

" В подтекста на отправения от Ваша страна въпрос считаме, че е налице нужда да се внесат и избрани уточнения, касаещи факторите, влияещи върху положението на върховенството на закона в Република България. Констатираната от наша страна заплаха от нарушение на правилото на върховенството на закона докара до осъществяване на Национално заседание на прокурорите /на което участваха над 700 магистрати от всички звена на Прокуратурата/ и приемане на обща декларация, с която бяха наказани опитите на избрани политически фигури да въздействат директно и индиректно върху независимостта на Прокуратурата на Република България. На първо място следва да се уточни, че дейностите на Прокуратурата на Република България в последните две години по отношение на противодействието на престъпността и налагането на върховенството на закона, са невиждани по своя темперамент в най-новата българска история след 1989 година ", написа до ЛИБЕ Гешев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР