Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка беше поискана неколкократно от

...
Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка беше поискана неколкократно от
Коментари Харесай

Новият правосъден министър: Дали Гешев ще си тръгне, или ще бъде освободен предсрочно е сложен пъзел

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка беше поискана неколкократно от новия министър председател Кирил Петков, както и от други представителите на партиите, участващи в управническата коалиция, може да бъде заменен най-късно в края на 2022 година, след избора и на нови членове на Висшия правосъден съвет (ВСС). Това е крайният период, разгласи в изявление за  новият министър на правораздаването Надежда Йорданова. По думите й работата на съдружните сътрудници ще бъде ориентирана към това промяната да стане и по-бързо.

В началото на януари следващата година Йорданова чака да бъде импортиран в Народното събрание и законопроектът за закриването на профилираните съд и прокуратурата, а още напролет да стартират и диалози за конституционни промени, свързани със правосъдната власт.

Това са главните тематики, към които сътрудниците в гласуваната на 13 декември коалиция се сплотиха. Реформа на прокуратурата и ограничение на пълномощията на основния прокурор са и измежду главните условия България да получи близо 13 милиарда лв. по проекта за възобновяване.

Йорданова не се ангажира с точна дата за крайната промяна на основния прокурор, само че от думите й се разбра, че един от сюжетите планува първо промяна на членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), чийто мандат изтича през септември следващата година, тъй че да има нов състав, който да се употребява с по-голяма степен на публично доверие.
" Това дали основният прокурор ще си тръгне, или ще бъде освободен предварително е комплициран пъзел. Ние работим за това да се случи в границите на три месеца ", сподели Йорданова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР