Главният машинист на влака-убиец, опустошил шуменското село Хитрино, Димитър Михнев

...
Главният машинист на влака-убиец, опустошил шуменското село Хитрино, Димитър Михнев
Коментари Харесай

Делото “Хитрино”: Машинистите не признават вина, ще говорят на финала на процеса

Главният ватман на влака-убиец, опустошил шуменското село Хитрино, Димитър Михнев /42г./ и помощникът му Радослав Петков /61 г./ не признават виновност, както и обстоятелствата и събитията в обвинителния акт на прокуратурата. Двамата ще дават показания в края на правосъдното разследване след събиране на всички доказателства по делото. Това стана ясно на второто съвещание, на което се организира авансово чуване и беше даден ход на правосъдното разследване. Делото ще върви по съкратена процедура /чл.371, т.2 от НПК/ с разпит единствено на избрани очевидци и движимости лица, и чуване на посочени от юристите експертизи.
 d-14  d-13  d-12  d-11  d-10
В сряда бранителите на двамата обвинени се отхвърлиха от разпит на потърпевшите с тежки телесни повреди, както и от разпит на наследниците на умрелите. Желаят разпит на всички със междинни телесни повреди като се изключи двама. Само с прочит ще бъдат приобщени и 9-химични, физико-химични, комплексните психоекспертизи на машинистите, както и всички съдебно-медицински експертизи по делото.

Съдът даде ход на делото с прочит на диспозитива на обвинителния акт от прокурор Маргарита Георгиева. Двамата машинисти са упрекнати в причиняване на гибел по несъобразителност на 7 души и междинни и тежки телесни повреди на 14 индивида при неспазване разпоредбите за придвижване в железопътния превоз. В 5,37 часа товарен трен 90 570 по линията Бургас-Русе навлязъл в Хитрино с два локомотива и 26 вагон-цистерни със скорост 78 км/ч вместо с допустимите 40 км/ч, както указвал входният светофор. Това е повода да настъпят дерайлиране, теч на пропилен, гърмеж, пожар и ужасяващи последствия за хитринчани и обитаемото място. Главния ватман нарушил разпоредбите, а помощникът му не му попречил откакто първият не управлявал безвредно.

В сряда в правосъдната зала беше инсталирана мултимедийна система, с цел да могат обвинените и техните юристи да изгледат дълги видеозаписи от оглед на локомотивите и цялата комбинация, които не са им били предявени и те по никакъв метод не са се срещнали с тях. Това беше един от претекстовете им да желаят и връщане на делото по време на първото разпоредително съвещание. Със “завъртането” в зала порокът ще бъде отхвърлен. Ще бъдат гледани фотоси и записи с дрон, ще бъдат слушани и аудиоматериали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР