Главният изпълнителен директор Илън Мъск държи 20% от акциите на

...
Главният изпълнителен директор Илън Мъск държи 20% от акциите на
Коментари Харесай

Илън Мъск се отказа да сваля Tesla от борсата

Главният изпълнителен шеф Илън Мъск държи 20% от акциите на производителя на електрически коли.

© Aaron Bernstein Още по тематиката
Тръмп желае фирмите на Уолстрийт да разгласяват доклади единствено два пъти годишно

Американският президент счита, че това ще подтиква бизнеса, само че анализатори опонират, че по този начин ще се понижи прозрачността
21 авг 2018
Саудитският фонд надали би оказал помощ на Мъск да отпише Tesla от борсата

Инвестициите му са в доста неликвидни компании, което може да затрудни обезпечаването на средства
19 авг 2018
Опасното шофиране на Илън Мъск

Предприемачът от дълго време има проблеми с анализаторите и спекулантите на финансовия пазар
17 авг 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира публично следствие против Мъск и Tesla

Комисията стартира официална инспекция, тъй като има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са нарушени
16 авг 2018 Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск се отхвърли от желанието си да смъкна компанията от борсата. Той разгласи това късно в петък - 17 дни откакто беше изненадал вложителите с желанието си да направи производителя на електрически коли непубличен. В информация на уеб страницата на компанията Мъск съобщи, че е уведомил борда на шефовете на Tesla в четвъртък, че " имам вяра, че по-добрият път е Tesla да остане обществена ". Директорите на Tesla декларират, че " изцяло поддържаме Илън да продължава да води компанията напред ".

Промяната
Мъск отбелязва, че е взел решение компанията да остане обществена, откакто се съветвал и с дребни, и с огромни акционери, написа Wall Street Journal.
" По-рано през този месец анонсирах, че премислям превръщането на Tesla в частна компания ", написа в този момент Мъск. " Като част от този развой беше значимо да схвана дали нашите сегашни вложители имат вяра, че това би бил добър стратегически ход и дали те биха желали да вземат участие в една частна Tesla. Нашите вложители са извънредно значими за мен. Почти всички са дружно с нас от момента на превръщането ни в обществена компания през 2010 година, когато не произвеждахме коли и имахме единствено визия за това, което искахме да бъдем ".
Той споделя, че е провел редица срещи със сегашните огромни и дребни вложители в Tesla, както и изследвания, включително и благодарение на Silver Lake, Goldman Sachs и Morgan Stanley (наети за консултанти), и на тяхна база е направил извода за това, че настроенията са, че компанията е по-добре да остане обществена.
" Знаех, че процесът на събаряне от борсата ще бъде провокационен, само че стана ясно, че това ще отнеме още повече време и ще бъде още по-разсейващо от първичните упования ", отбелязва Мъск.
Първите планове
На 7 август в известие в Twitter Мъск изненадващо разгласи, че обмисля да изтегли компанията от борсата. Той уточни, че това би избегнало краткосрочния напън от представянето на финансови доклади на всяко тримесечие. В известието се отбелязваше, че е обезпечено финансиране за изкупуването на акциите, само че по-късно компанията уточни, че детайлностите следва да бъдат конкретизирани със саудитския държавен капиталов фонд.

В известието тогава се споделяше още, че компанията ще бъде свалена от борсата, когато цената на акциите й се увеличи до 420 $, което е с 23 % над цената при закриването на търговията на 6 август. При изкупуването на всички акции договорката щеше да е на стойност 72 милиарда $.
Мъск има 20 % от автомобилната компания. Туитът на Мъск притегли вниманието на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) на Съединени американски щати, която изиска уточнения от компанията. В известието си от петък Мъск показва, че макар решението Tesla дd остане обществена, съгласно него е имало задоволително финансиране за изкупуване на акциите на компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР