Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн е заявил

...
Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн е заявил
Коментари Харесай

ЕЦБ: Войната в Украйна може да отнеме 0,3-0,4% от европейския БВП при т.нар. "среден сценарий"



Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн е декларирал на своите сътрудници, че спорът в Украйна може да понижи икономическото произвеждане на еврозоната с 0,3-0,4% през тази година, съобщи Ройтерс, цитирайки четири неназовани лица, осведомени с въпроса.

Това е бил " междинния сюжет ", показан от Лейн на съвещание на Управителния съвет в Париж в четвъртък вечерта, часове откакто Русия нахлу в Украйна и до момента в който ЕЦБ се мъчи да се оправи с това по какъв начин рецесията може да повлияе на проектите й да стартира да се отдръпва от ограниченията за парично стимулиране.

Лейн също по този начин е показал и така наречен " тежък сюжет ", при който Брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се понижи до едвам 1%, както и " мек сюжет ", при който събитията в Украйна не оказват въздействие върху единния валутен блок. Според източници на Ройтерс обаче, този " мек сюжет " се смята за малко евентуален.

 Филип Лейн, основен икономист на ЕЦБ

Очаква се Филип Лен да показа по-прецизни прогнози на срещата на ЕЦБ на 10-ти март, на която се чака да банката да реши бъдещето на своята от дълго време открита стратегия за закупуване на активи (APP), известна като " количествени удобства ". Централната банка към този момент разгласи, че ще спре да изкупува нови облигации по Спешната пандемична стратегия след месец март.

На снощната среща на ЕЦБ Филип Лейн не е показал нови прогнози за инфлацията, само че е споделил, че ще има доста нарастване на инфлационните прогнози за 2022 година, като в същото време загатна, че оценките в края на планувания небосвод (до 2024 г.) към момента могат да бъдат под целевото равнище на централната банка от 2 на 100.

Говорител на ЕЦБ отхвърли да разяснява днешната информация на Ройтерс.

Прогнозите за инфлацията и растежа ще бъдат от решаващо значение, с цел да се дефинира дали ЕЦБ може да приключи най-старата си стратегия за покупки на активи (APP), с което да се проправи първото от повече от десетилетие покачване на лихвите в еврозоната.

Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас, прочут с това, че избира политика на по-ниски лихви, сподели пред Ройтерс, че ЕЦБ би трябвало да продължи да купува облигации най-малко до края на годината, с цел да смекчи последствията от рецесията в Украйна.

Дори неговият австрийски сътрудник Роберт Холцман, който по принцип е надъхан за стягане на паричната и лихвена политика, сподели, че събитията в Украйна могат да забавят излизането на ЕЦБ от ограниченията за стимулиране.

Инфлацията в еврозоната е извънредно (рекордно) висока, достигайки през януари 5,1% на годишна база, като мнозина икономисти чакат покачването на цените на силата и храните вследствие на рецесията в Украйна да докара до спомагателното ѝ нарастване.

Доскоро вложителите чакаха ЕЦБ да приключи покупките на облигации и да увеличи лихвите с 50 базисни пункта до декември 2022 година, само че от този момент насам понижиха своите оценки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР