Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за
Коментари Харесай

Възстановяват хотел „Париж“ - част от недвижимото културно наследство на София

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков издаде позволение за градеж за осъществяване на реорганизация на постройката и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел „ Париж “ на бул. „ Княгиня Мария Луиза “.


Емблематичната за София постройка, проектирана от един от най-значимите български архитекти на ХХ век – арх. Наум Торбов, е издигната в интервала 1909 – 1912 година Сградата е с четири надземни етажа с присъщата за интервала надлъжна скица на хотелските стаи. Декоративната фасадна система е създадена посредством мазилкова техника в жанр „ сецесион “, присъщ за първите здания на арх. Торбов, оповестиха от Столична община.

Фасадите са разчленени посредством тънки лизени (плоски отвесни издадени ивици), декорирани в горния си край със сецесионови картуши. Прозорците са сложени в хлътнали във вътрешността полета сред лизените. На основната фасада има четири балкона в кръстовидна комбинация, подпрени с по две богато орнаментирани конзоли. Партерният етаж е емфатичен с редица мощни колони, декорирани с типични сецесионови детайли.

В момента постройката е в неприятно положение, неизползвана от дълги години в резултат на поредност от каузи във връзка с собствеността. Новият ѝ притежател със съдействието на Направление „ Архитектура и градоустройство “ предприе дейности за възобновяване на обекта и опазване на неговата достоверност, архитектурно-градоустройствена и историческа полезност като част от недвижимото културно завещание на София. При реставрацията на фасадите ще се възвърне достоверния тип на постройката и нейното обемно-пространствено усещане. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР