Главният архитект на катедралата Нотр Дам, която изгоря почти до

...
Главният архитект на катедралата Нотр Дам, която изгоря почти до
Коментари Харесай

Архитектът на Нотр Дам с лекция под тепетата

Главният проектант на катедралата " Нотр Дам ", която изгоря съвсем до основи през 2019 година, идва в Пловдив.  



Бенджамен Мутон идва под тепетата в средата на ноември, с цел да изнесе лекция на профилирания курс по запазване на недвижимото културно завещание. Неговото 9-о издание се организира в Пловдив по самодейност на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и Френския център за висши науки „ Шайо ”. „ С неспокойствие чакаме лекциите на арх. Бенджамен Мутон, който водеше лекции през първите 3 издания на курса. Той е основен проектант на историческите монументи на Франция и едно от най-големите имена в региона на реставрацията “, заяви новината арх. Радка Стефанова, която е началник на курса в Пловдив.

Припомняме, че 800-годишната перла на Париж изгоря при извънредно зрелищен пожар тъкмо преди Великден преди три години. Официалната версия на френското държавно управление за пожара е, че той е зародил несъзнателно по време на ремонт. Само че версията на арх. Бенджамен Мутон е друга. Още през 2019 година той е безапелационен, че пожарът не може да е бил акцидент. Експертът изясни, че разпоредбите на работа в " Нотр Дам " са извънредно строги, и в случай че пожарът в действителност беше случай, е съвсем невероятно да се изясни по какъв начин той е почнал. Мутон твърди, че сега на пожара в катедралата не са осъществявани никакви ремонтни работи, не е имало и публично позволение за строителни бригади на обекта. Другият мощен мотив на основния проектант на постройката е, че дъбът, от който е издигната катедралата, физически няма по какъв начин да се възпламени без акселерант - с цел да се стигне до сходен пожар, е трябвало дървеният материал да бъде залят със запалима субстанция. Освен това катедралата разполага с извънредно комплицирана алармена система. Пожарът избухна повече от час след заминаването на служащите и никой от тях не е участвал. Бедствието обаче се популяризира толкоз бързо, че пожарникарите, които се втурнаха на мястото, незабавно щом съумяха да стигнат до там, остават шокирани.  

Думите на Бенджамен Мутон породиха подозрения дали пожарът, който унищожи може би най-важния християнски обект в Европа дни преди Великден, не е терористичен акт!? Дали не е провокация!? Лъже ли френското държавно управление и за какво потулва истината за заличаването на тази национална реликва!?

Анализатори на случая обръщат внимание на обстоятелството, че едвам час откакто пламъците започнаха да се издигат над " Нотр Дам " - във време, когато никой не можеше да даде пояснение - френските управляващи се втурнаха да кажат, че пожарът е " случай " и че " палежът е изключен ". Другата чудноватост е, че пожарът се случи във време, когато нападенията против доста църкви във Франция и Европа се умножават. Само през 2018 година 800 храма стават обект на експанзия. Това е обвързвано с една цялостна рецесия на полезностите - факт е, че църквите във Франция са празни. Всяка година някои от тях се унищожават, с цел да създадат място за паркинги или търговски центрове. Броят на свещениците понижава и множеството от тях са на напреднала възраст, а по-младите идват от Африка или Латинска Америка. 

В същото време джамии се строят на всички места и те са цялостни - показват анализатори на случая. Така последователно ислямът се постанова като преобладаващата вяра във Франция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР