Главната инспекция по труда (ГИТ) иска да влиза в домовете

...
Главната инспекция по труда (ГИТ) иска да влиза в домовете
Коментари Харесай

Инспекцията по труда влиза при работещите от вкъщи

Главната ревизия по труда (ГИТ) желае да влиза в домовете на работещите от къщи, с цел да реализира надзор върху недеклариран труд. Това заяви пред БНР Елена Аврамова, която предишния петък беше назначена за изпълнителен шеф на инспекцията.

Тази година ще се ускори контролът и ще се ревизират работодатели, при които през 2021 година са открити повече от един път да работят хора без трудови контракти, добави Аврамова.

Тя дефинира отдалечената работа по време на пандемията като " ново характерно публично отношение ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Отварянето на заведенията от 1 март засилва наемането на...

ГИТ желаят подпомагане от работодателите с информация за хоум офис чиновниците, а от самите служащи да обезпечат достъп на инспекторите в домовете си.

По време на акцията ще се употребява въпросник за самоконтрол, създаден от организацията, с който ще се разпрати до бизнеси.

Аврамова осведоми, че в последните месеци има дребен растеж на жалбите и запитванията от отдалечено работещите – в това число " проблеми във връзка с обезпечаването на техниката в дома ".

" Затова и в закона са планувани специфични механизми да бъде допускан (в дома) и самият шеф да откри сходството на осветлението, на електрическата апаратура, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази тенденция ", сподели Аврамова.

Засилени инспекции за нерегламентиран труд ще има в, както и в строителството и селското стопанство.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР