Главна тема за западния англоезичен печат днес е изложената вчера

...
Главна тема за западния англоезичен печат днес е изложената вчера
Коментари Харесай

Гардиън: Климатът не е заплаха за националната сигурност на САЩ според Доналд Тръмп

Главна тематика за западния англоезичен щемпел през днешния ден е изложената през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила нова тактика за националната сигурност. Няколко вестника акцентират, че за разлика от своите прародители, той е предпочел освен да изпрати в Конгреса документа, излагащ възгледите на администрацията по въпроса (което е негово задължение), а и да ги показа и обоснове персонално с патетична тирада във Вашингтон през вчерашния ден.

"Ню Йорк таймс " обръща внимание още при започване на пространното ревю на речта, че Тръмп е показал избирането си за президент като повратна точка, слагаща завършек на провалилата се политика, прокарвана от неговите прародители, и представяща доктрината "Америка преди всичко " като организиращ принцип за всички американски дейности по света.

Американският вестник вижда основното в новата тактика като "принципиален натурализъм и световна конкуренция ". Това бе тирада в в стила на предизборна акция, в която президентът изложи мнението си, че до момента Съединени американски щати са били лъгани и "употребявани " по света, а ползите на техните жители вътре в страната не са били добре предпазени. "В продължение на доста години нашите жители бяха неми очевидци, като вашингтонските политици им докарваха отчаяние след отчаяние, а прекалено много от нашите водачи забравяха чии гласове трябваше да чуват и чии ползи са призвани да пазят ", сподели Тръмп, представен от "Ню Йорк таймс ", и уточни, че с неговата нова тактика желае да промени това състояние.

Президентът на Съединени американски щати повтори желанието от предизборната си акция да се бори за по-добри търговски съглашения, повтаряйки мантрата, че "икономическата сигурност е национална сигурност " и че "икономическата мощ, растежът и просперитетът вкъщи са безусловно нужни за американската мощност и въздействие по света ". Тръмп упрекна администрациите на предходните американски президенти, че са сключвали неудачни търговски покупко-продажби, тъй като не са знаели по какъв начин да договарят, отбелязва "Ню Йорк таймс ". Вестникът разяснява, че доста от тактиките, които президентът на Съединени американски щати проповядва, могат да се окажат нездравословни за американската стопанска система.

"Ню Йорк таймс " цитира някогашния изтъкнат американски посланик, а през днешния ден професор в Харвардския университет, Никълъс Бърнс, който споделя по този мотив, че по принцип връзката сред икономическа и политическа мощност е вярна, само че конфронтационната комерсиална политика на Тръмп работи против личните му цели. "Страна, която не пази личния си разцвет вкъщи, не може да пази ползите си зад граница. Страна, която не е готова да завоюва война, е страна, която не може да предотврати война.

Страна, която не се гордее с историята си, не може да бъде уверена в бъдещето си. И най-сетне, страна, която не е твърда в полезностите си, не може да събере воля да ги пази ", акцентира Тръмп, представен от "Ню Йорк таймс ".

На това Бърнс дава отговор, че в документа, показан от президента, не се споделя нищо за това, че Съединени американски щати би трябвало да пазят демокрацията и човешките свободи, които множеството американски президенти смятаха за нещо доста значимо. А това разклаща тези незаменими устои на американската мощност, акцентира специалистът.

Виждането на Тръмп за тактиката почива на 4 основни правилото: отбрана на американската територия, отбрана на американския разцвет, опазване на мира посредством мощ, и налагане на американското въздействие, обобщи "Ню Йорк таймс ". Президентът показва Китай и Русия като съперници, които желаят да трансформират световното съответствие на силите в собствен интерес, евентуално застрашавайки Съединени американски щати.

В същото време, прибавя Тръмп, тези страни могат да бъдат сътрудници за реализирането на общи ползи. Това е позната тематика и от предходни администрации, само че документът, изложен от настоящия президент, упреква неговите прародители, че не са "разгадали " вярно и не са реагирали съответно на това съревнование, което е разрешило на тези противници доста да ерозират сигурността и просперитета на Америка, акцентира Ню Йорк таймс ".

Друг американски вестник, "Вашингтон пост ", също обръща внимание на предизвестието на Тръмп за възходяща опасност от Русия и Китай, както и от безотговорни страни, като Северна Корея и Иран. Именно по тази причина, съгласно Тръмп, Вашингтон би трябвало да сложи "Америка преди всичко ", да укрепи границите си, да скъса нечестните търговски съглашения и да възроди военната си мощност.

Вместо обаче да изясни същността на тези закани, отбелязва "Вашингтон пост ", той произнесе една кампанийна тирада с познати апели за създаване на стена по южната граница с Мексико и със самохвалства за спада на безработицата и за идното понижаване на налозите.

Разминаването сред президентската тирада и разбора в документите на неговата администрация разкрива комплицираното предизвикателство, пред което са изправени неговите съветници по националната сигурност, до момента в който се пробват да очертаят интелектуална рамка, която да включва непредсказуемата външна политика на Тръмп, водена от вътрешнополитически съображения, и туитърски метод, показва американският всекидневник.

Пред същото комплициране се изправят и непознатите държавни управления, опитващи се да разгадаят конфликтните сигнали, идващи от Белия дом, прибавя "Вашингтон пост ". Авторите на изданието означават, че в новата тактика не се загатва нищо за "превантивен удар ", в това число и в границите на полемиката към Северна Корея, макар предизвестието на съветника на Тръмп за националната сигурност ген. Х. Р. Макмастър, че в случай че дипломацията и глобите не съумеят, може да възникне потребност от "превантивна война ", или предпазен удар, с цел да се предотврати севернокорейска офанзива против Съединени американски щати.

Вестник "Файненшъл таймс " слага акцентиране върху обстоятелството, че новата тактика на Тръмп показва Китай като "стратегически съперник ", обвинявайки го в "икономическа експанзия " за намаляване на Съединени американски щати, въпреки че единствено преди няколко седмици беше в Пекин и отправяше хвалби към китайските водачи. Според английския всекидневник Тръмп вижда в Китай и Русия "ревизионистични сили ", които се пробват да "формират един свят, който не подхожда на американските полезности и ползи ". Слагайки Китай и Русия в един кюп като на-големите закани за Съединени американски щати, той прави подарък за хардлайнерите в Пекин и Москва, които биха желали да слагат американско-китайските връзки в познатите "идеологически рамки ", отбелязва по този мотив специалистът Райън Хас от Института "Брукингс ", представен от "Файненшъл таймс ". Този метод лимитира опцията на Тръмп да търси съдействие с тях за Северна Корея и по комерсиалните въпроси ", прибавя той.

А различен лондонски вестник, "Гардиън " отбелязва схващането на Тръмп, че Съединени американски щати могат отсега нататък да разширят използването на нуклеарни оръжия като възпираща мощ против "неядрени стратегически набези ". Това е друг метод от този на предходните американски водачи, показва изданито. "Гардиън " обръща също по този начин внимание, че от новата тактика въобще липсва всякакво споменаване на климата и климатичните промени, а вместо това на американците се предлага да се захванат с "енергийна надмощие ".

Отбелязвайки изолацията на Съединените щати вследствие на политиката на Тръмп, английският вестник дава за образец вчерашното несъгласие на администрацията в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където 14 страни, в това число и най-близките съдружници на Съединени американски щати, осъдиха признаването на Ерусалим за столица на Израел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР