Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприема

...
Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприема
Коментари Харесай

Внимание, опасно време: Синоптиците предупреждават с оранжев и червен код

Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) подхваща превантивни дейности по отношение на предстоящата динамична метеорологична прогноза, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Изпратени са писма до регионалните шефове на посочените области и дирекциите към ГДПБЗН с информация за идните метеорологични промени и предстоящи превалявания и инструкции за информиране на изпълнителната и локалната власт. Разпоредено е прецизно следене на ситуацията и повишение при нужда на готовността при пораждане на изключителни обстановки или за въвеждане на проектите за дейности при наводняване.
 рисково време на 9 юни Национален институт по метеорология и хидрология
За през днешния ден е разгласен жълт код за интензивни превалявания, гръмотевични стихии и градушки в 12 области в страната

Предупреждението за о пасно време е в действие за областите София-град, София област, Видин, Монтана , Враца, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали.

Във връзка с прогнозите за интензивни превалявания и оповестения жълт код за София по разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова се прави непрекъснато наблюдението на равнищата на реките и общинските язовири, разчистване на дъждоприемните шахти и оттоци, оповестиха от Столичната община.

Столичният инспекторат би трябвало да управлява компаниите, които са ангажирани с чистотата в града, да правят разчистване на улици и тротоари след бурята нощес. Районните кметове би трябвало да провеждат наблюдаване на водните обекти на съответните територии и да имат подготвеност за реакция при нужда. Екипите на „ Зелена система “ дават отговор за почистването на парковете и градските градини.

Във връзка с предстоящите нови превалявания през идващите дни се прави непрекъснато наблюдаване на равнищата на реките и язовирите . Към момента речните равнища са в норма, обезпечена е естествена проводимост на водните количества и няма заплаха от разливи.



По данни на Националният институт по метеорология и хидрология ( Национален институт по метеорология и хидрология ) през идващото денонощие има възможност от гръмотевични стихии, обилни превалявания и местни градушки . Интензивни ще са явленията в Западна и Южна България и в Централния Подбалкан, където сумарните количества на преваляванията ще доближават до 50-60 мм, а тук-там в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 мм. 

От Национален институт по метеорология и хидрология за на следващия ден (10 юни) е разгласен червен код за превалявания в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково.

Жълт е кодът за превалявания във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол. 

Неустойчивото време в страната ще продължи и през почивните дни , каза дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Евгения Трайкова. Тя изясни, че южно от България ще премине средиземноморски циклон, с него преваляванията ще продължат и ще се засилват. Валежите ще бъдат към този момент в цялата страна, като по-малко по количество ще е дъждът по Черноморието. 

Този средиземноморски циклон, който се чака, към този момент се е формирал в региона на Генуа и се реалокира на изток-югоизток. Циклонът ще премине и през нашата страна, и вследствие на него се чакат тези идни превалявания, изясни дежурният синоптик.
 
До 18 юни времето у нас ще е неустойчиво, само че на 21 юни настава астрономическото лято.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР