Главболгарстрой“, в партньорство с водещи европейски организации, създава териториален клъстерен

...
Главболгарстрой“, в партньорство с водещи европейски организации, създава териториален клъстерен
Коментари Харесай

ГБС и международен консорциум създават териториален център за кръгово строителство

„ Главболгарстрой “, в партньорство с водещи европейски организации, основава териториален клъстерен център за кръгово строителство. Българската строителна компания е координатор на европейския план MOBICCON-PRO, който има за цел да покаже разнообразни решения за повторното използване на строителни боклуци.

Партниращи организации в клъстера все още са 3 български общини (Самоков, Сливница, Костинброд), както и Камарата на строителите в България, Българската асоциация за стабилно развиване и Съветът по вложения към Българската търговско-промишлена палата. ГБС публично подписа съглашения за съдействие с тези организации, от името на консорциума MOBICCON-PRO, по време на публична конференция в Университета за архитектура, строителство и геодезия. Учебното заведение е един от главните участници в европейския план, финансиран по изследователска стратегия „ Хоризонт Европа “.

Темата е извънредно настояща и се концентрира върху новаторски решения за кръгово строителство. Радвам се, че толкоз хора е събрала тук “, разяснява Албена Ангелова, изпълнителен шеф на ГБС.

В малко встъпление тя изясни за какво е толкоз значимо всички заинтригувани лица – бизнес, локална и централна власт, неправителствен бранш, научна общественост – да обединят старания в търсене на по-зелени решения. За да бъдат реализирани задачите на Европейски Съюз за зелена промяна, е необходим друг метод. Всички браншове ще бъдат наранени от смяната, в това число и строителният, който способства за 10.5% от световната добавена стойност на Европейски Съюз и е виновен за 22 млн. работни места.

Въздействието му върху околната среда обаче е огромно, защото използва обилни запаси – 50% от всички добивани материали, виновен е и за над 37% от общото генериране на боклуци “, съобщи Ангелова, цитирайки данни на Евростат от 2021 година

Според нея светът би трябвало да се оправи с възходящото ползване, дефицит на запаси, само че и замърсяването на околната среда.



Създаването на териториалния клъстерен център не е еднократен акт, който се случва през днешния ден. Той е отворен към бъдещи процеси и ще се стремим да включваме повече и повече страни “, съобщи Ясен Георгиев от Института за икономическа политика.

Той подчертава върху това, че тематиката ще би трябвало да бъде взета под внимание от всяка една компания, която желае да е конкурентна и да устои на пазарния напън, който ще е доста огромен.

Доминико Кампогранде от Европейската федерация на строителната промишленост разяснява, че световните събития, като пандемията и войната в Украйна, са осветили слабостите на стопанските системи и зависимостта им от външни източници. Така е станало ясно, че би трябвало да бъдат ускорени процесите за нови стопански модели. За зелената промяна изключително значим е строителният бранш, защото използва доста запаси, генерира боклуци. Целта е една – строителните отпадъците да станат приложим артикул, който да се върне още веднъж в строителството.

Предизвикателствата са доста, в това число в механически аспект. Трябва повсеместен метод, тъй като другояче всичко наподобява доста добре написано на хартия. MOBICCON-PRO е образец по какъв начин всички политики може да се приложат на процедура “, съобщи Кампогранде.

Проектът MOBICCON-PRO желае да потвърди с пилотна апаратура, че мобилно оборудване, което е плътно и може да оперира на териториите на разнообразни общини или на огромни строителни обекти, е положително решение за преработване на строителни боклуци. Инсталацията може да излезе и отвън територията на България, като пилотно това ще се случи в Пирот. Тя ще може да извършва авансово трошене на материали, скрининг и магнитна сепарация, филтриране посредством флотация, ново накъсване, сушене и мелене.

Скоро следва и основаването на онлайн платформа за търговия на към този момент готовите за вторична приложимост материали. Идеята е планът да продължи да бъде деен и след края си, със основаването на Асоциация за кръгово строителство.

В процеса на осъществяване ще се стремим да усъвършенстваме технологиите, да ангажираме всички заинтригувани страни, с цел да намерим най-хубавите решения и действително да ги използван “, съобщи Пламена Ненкова от ГБС.

Ще бъдат препоръчани и законодателни промени, тъй че в строителството да бъдат употребявани повече рециклирани материали.
Какво може да се рециклира?
Сега използваме 1.75 планети. Трябва да се подхващат съществени ограничения за понижаване на екологичния отпечатък “, съобщи доцент доктор инж. Румяна Захариева от Строителния факултет на УАСГ.

По думите й строителните боклуци са скъп запас и би трябвало да бъдат оползотворени, като по този начин ще спестяваме естествени първични материали и ще понижаваме потребността от депониране, защото все по-трудно се намират терени за това. 

Сектор " Пътища " създава най-вече строителни боклуци, само че и той може да ги оползотворява в огромна степен. Може да бъдат рециклирани скални материали, бетон, строителна керамика, асфалт, смесени минерални боклуци, като мазилки, метали, дървесина и пластмаса. Трудно рециклириуеми са едвам 2 - 3%, а рискови – единствено 1%.

80% от металите, които се употребяват в строителството, са рециклирано наличие. Така се понижава въглеродния им отпечатък “, изясни Захариева.

Дори част от силата може да се добива от строителни боклуци. Единствено гипсокартон, минерална вата, стъкло, битумни материали не са толкоз лесни за преработване. Конструктивни детайли като тухли и сходни също може да се влагат наново при строителството.

" Главболгарстрой Холдинг " получи грамота от ESGnews.bg за използване на устойчиви практики в строителството.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР