Гласуването в Съвета на ЕС през декември миналата година за

...
Гласуването в Съвета на ЕС през декември миналата година за
Коментари Харесай

Отлагането на мечтата на България и Румъния за Шенген помага на Русия

Гласуването в Съвета на Европейски Съюз през декември предходната година за приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенгенската зона за свободно пътешестване трябваше да бъде побèден миг за блока. Показване на единение след година на политически и стопански компликации, както и подчертаване на обстоятелството, че блокът към момента разполага с политическия потенциал да продължи да интегрира балканските страни в европейския план, отбелязва осведомителният портал " ИЮ обзървър " (euobserver.com).
 
Въпреки че Хърватия посрещна новата година с присъединение към еврозоната и Шенгенското пространство един месец след своята сполучлива кандидатура за влизане, нейните балкански сътрудници нямаха този шанс. Позовавайки се на опасения за ненапълно използване на стандартите на Европейски Съюз за господство на закона, както и на връзки сред незаконни групировки и политическите институции в двете страни, Нидерландия и Австрия постановиха несъгласие на кандидатурата на България, а на Румъния единствено Австрия наложи несъгласие.
 
Ветото провокира всеобщо неодобрение както от страна на политиците, по този начин и от страна на обществеността. Нидерландия и Австрия незабавно бяха упрекнати, че блокират балканските си сътрудници поради вътрешни проблеми - и двете страни се сблъскаха с възходяща поддръжка от страна на антимигрантски опозиционни партии - а не по рационални политически съображения.
 
Българи и румънци даже обсъждаха протест на австрийски и нидерландски артикули в обществените мрежи. Дори някои локални политици се включиха, като предложиха на своите жители да бойкотират австрийските банки, както и продуктите на австрийския химически тръст О Ем Ви (OMV).
 
Въпреки че доста водачи на Европейски Съюз направиха каквото можаха, с цел да успокоят възходящото неодобрение, вредите към този момент бяха нанесени. Оттогава насам основни политически фигури от блока, както и държавните управления на България и Румъния работят, с цел да подсигуряват, че през тази година няма да има друго предизвикващо стеснение несъгласие.
 
Непосредственият мотив за допускането на България и Румъния е явен. След като и двете страни се причислиха към Европейски Съюз през 2007 година, те извършват от 2011 година всички механически условия за участие в Шенген. Въпреки това, заради неналичието на твърда политическа воля, най-много заради опасения, че двете страни не са съумели да се оправят дейно с корупцията, както и да приведат върховенството на закона в сходство със стандартите на Европейски Съюз, моментът на влизането им в Шенген по този начин и не настъпи.
 
Оттогава насам обаче страните поредно работят за използването на антикорупционни ограничения, които са в сходство със стандартите на Европейски Съюз, както и за предприемането на изключителни ограничения за гарантиране сигурността на границите им, което свежда до най-малко аргумента, че разширението на Шенгенската зона може да сътвори риск от увеличение на потоците от противозаконна миграция.
 
Само през тази година България предприе голям брой интервенции с сътрудниците си от Обединеното кралство, при които бяха разрушени проведени групи за трафик на хора, и най-сетне направи по-решителни стъпки, с цел да подсигурява, че средствата на Европейски Съюз се разпределят вярно и не се крадат скрито от корумпирани публични представители.
 
Румъния пък предприе дейности за справяне с широкоразпространените подкупи в своите институции, изключително по повод трафика на хора по границите ѝ. Освен това оставянето на двете страни (с общо население от към 25 милиона души) отвън Шенгенската зона би траяло едно излишно скъпо начинание. Един от главните причини за Шенген е намаляването на времето за очакване сред страните членки и по-гладкото протичане освен на търговията, само че и прекосяването на хората. Оставянето на две от членките на блока отвън това необикновено достижение на европейската интеграция единствено ще продължи огромното финансово задължение върху локалната стопанска система на двете страни.

Проруските партии се възползват
Ако Европейски Съюз пропусне още една скъпа опция да интегрира балканските си страни членки, това освен ще бъде политически неразумно, само че може да провокира и гневна реакция от страна на обществеността в България и Румъния.
И двете държавни управления се борят да се опълчват на мощните проруски евроскептични политически партии, надлежно българската " Възраждане " и румънската " Алианс за единение на румънците ", за които през последните месеци има възходяща поддръжка. Поредното несъгласие за Шенген би станало съвършеният политически подарък, който ще им бъде поднесен в ръцете.
 
Въпреки че в някои области в двете балкански страни към момента са нужни непрекъснати старания за промени, огромна част от тази работа сега е в ход и към този момент е реализиран огромен прогрес. Двете страни от дълго време са потвърдили, че са надеждни и постоянни сътрудници в европейския план, а в този момент е време Европейски Съюз най-сетне да възнагради и двете за упоритата им работа и тяхното самообладание.
 
Продължаване на недопускането на България и Румъния в Шенген няма да насърчи по-нататъшните политически промени, а единствено ще се стреми да опълчи и разочарова две другояче доста проевропейски настроени страни членки.
 
Недобросъвестни страни, а точно Русия, която постоянно търси способи да раздели страните членки на Европейски Съюз, биха могли да се възползват от откритата опция да основат ерес в блока като тази. От Съвета на Европейски Съюз зависи да подсигурява, че тя в никакъв случай няма да получи такава опция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР