Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването

...
Гласуването в анкетата Млад музикант на годината 2020 на предаването
Коментари Харесай

Диригентът Димитър Косев - в лексикона на "Алегро виваче"

Гласуването в анкетата " Млад музикант на годината 2020 " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " завърши. Предстои броене на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за наградата, определян напълно от слушателите, ще се показват сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в самобитния радиолексикон на " Алегро виваче ".
Четвърти в поредицата по азбучен ред е диригентът Димитър Косев . Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

Едва на 28 години, през лятото на 2020 година той е определен единомислещо за основен диригент на Държавна опера - Русе.

Роден е в крайдунавския град през 1992 година Възпитаник е на Националното учебно заведение по изкуствата „ Проф. Веселин Стоянов “ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е признат в консерваторията “Прайнер ” във Виена, където учи диригентство при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер. Завършва Консерваторията с цялостно отличие, когато е на 21 години. Скоро по-късно се завръща там като помощник на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с ансамблите Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат е на Първа премия за съвременна музика на Лотар Бандеман в майсторския клас на Академията за млади пианисти във Виена през 2006 година и за осъществяване на музика от Едвард Григ през 2007 година

Димитър Косев дебютира като диригент в България през ноември 2013 година с Русенската филхармония на откриването на Международния конкурс „ Франц Шуберт “. След година дирижира и Новогодишния концерт на Русенската филхармония. От февруари 2016 година е щатен диригент в Държавна опера - Стара Загора, а от октомври 2017 година работи в Държавна опера - Русе.

В края на ноември 2016 година, по специфичната покана на световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова той дирижира концерта в Държавна опера - Стара Загора, отдаден на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През декември 2018 година дирижира Коледния концерт на Софийската филхармония в зала „ България “. Ръководи премиерните спектакли на „ Дон Паскуале “, „ Джани Скики “, „ Вълшебната флейта “, „ Сватбата на Фигаро “, „ Севилският бръснар “, „ Парижки живот “, „ Царицата на чардаша “, „ Луд гидия “, „ Набуко “, „ Хубавата Елена “, „ Петя и вълкът “, „ Прилепът “, „ Травиата “ и други

Едновременно с това взе участие в многочислени планове, свързани с джаз и поп музика като диригент и пианист: През 2015 година дружно с акустичния план „ Kristal Bardess‘‘ е определен от продуцента на групата „ Ролинг Стоунс “ в топ 20 на международния конкурс за авторска музика „ Call for Legends “. Диригент е на спектаклите „ Класиката среща ABBA “, „ Класиката среща Queen “, „ 45 години Диана Експрес – Symphony 2019 “, “Да те копнея аз “ – група Сигнал и Русенска филхармония, концерти – трибюти на групите Queen, Deep Purple & Rainbow, Whitesnake, на Тодор Колев. Дирижира международната премиера на рок симфонията „ Queen’s Hits “ от Любомир Денев. Печели състезанието за авторска музика „ БГ Таланти “ и дружно с Божидара Симеонова са финалисти на състезанието „ Бургас и морето “ 2016 година През юли 2016 година дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „ Симфонична фиеста “. Най-ефектният му независим план е „ ДЖАЗОСПЕКЦИЯ “ по музика на френския композитор Клод Болинг и кино лентата „ Baraka “ на Рон Фрик.

Димитър Косев е притежател на премията на JCI Bulgaria „ Най-изявените млади персони на България “ през 2015 година в категорията „ Културно достижение “. През същата година е почетен със златна значка „ Русе “ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е определен за лице на Русе и културен дипломат на града. Част е от класацията на Дарик Радио „ 40 до 40 “ за млади и вдъхновящи персони на 2018 година В началото на 2019 година диригентът Димитър Косев е отличен с влиятелната премия " Златно перо " на организация „ Cantus Firmus “ и изложба „ Макта “ за принос към българската просвета и изкуство.

След пожара в постройката на Държавна Опера – Русе през юли 2020 година става основател на акцията „ Изкуството е феникс “.

Чуйте в звуковия файл по какъв начин Божидар Божкилов отговори на 10-те въпроса на " Алегро виваче ".

***

Очаквайте и останалите номинирани за " Млад музикант на годината 2020 " в лексикона на " Алегро виваче " - в 11 следващи вторника след 21:10 часа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР