"Гласувах против да се вземе колата на омбудсмана. Беше селски

...
"Гласувах против да се вземе колата на омбудсмана. Беше селски
Коментари Харесай

Георги Марков: Вземането колата на омбудсмана беше селски номер


"Гласувах срещу да се вземе колата на омбудсмана. Беше селски номер ", това съобщи някогашният парламентарен арбитър, влиятелен правист и народен представител от ГЕРБ Георги Марков.

И добави: "Това е конституционно открита институция – през днешния ден е Манолова, на следващия ден ще е Манолов. За санкцията ще гласоподавам обаче и то срещу. Както е тръгнало май в действителност ще сменим системата – през днешния ден се глобяваме, на следващия ден ще се съдим, най-после ще се бием и закрием, та да пристигна анархо-комунизма. Халал да ни е!”.

Марков разяснява и предлагането на ръководителя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов депутатите, които не се явяват на съвещание, да заплащат санкция от 750 лева за всяко неявяване от пленарна зала. Според него, с тази последна мярка депутатите, които не влизат постоянно на съвещанията, ще бъдат принудени да стартират да вършат това.

Идеята му обаче не се хареса на сътрудника му от ГЕРБ. Марков е един от малцината в днешния парламент,който беше народен представител и във Великото Народно заседание през 1990 година, когато се одобри статута на народните представители.

„ Възкръсналата парламентарна народна власт в България не е на 30 дни, а на 30 години. Великото Народно заседание, за което гласоподаваха 92% от българските гласоподаватели, с цялостен консенсус очерта статута на народните представители. Този статут не следва да се трансформира с импровизации даже и на смешка, в това число по отношение на заплатите и глобите на депутатите. Такъв спор ще е контрапродуктивен.

Статутът на народните представители беше признат в най-тежката зима за Българария от десетилетия – Лукановата. Нямаше бензин, мляко, захар, памук, аспирин и все пак хората застанаха зад институцията – избраха парламентарната народна власт пред комунизма, конституционната монархия и президентската република. Част от тази народна власт е и парламентарният протест и напускането на Народното събрание.

Аз даже предизвиках и участвах в гладна стачка на 39 депутати на Съюз на демократичните сили на 10 юли 1991 година Избирателите ни бяха съдник – на 13 октомври същата година, спечелихме за първи път в историята избори против Българска социалистическа партия.

Парламентът не може да бъде дисциплинарен арбитражен съд, а още по-малко приятелски съд. По мой законопроект другарските съдилища бяха закрити от Велико народно събрание с безусловно единогласие. По устав при безпричинно неявяване на народния представител се прави удръжка, равна на дневното
възнаграждание. При повече отсъствия удръжката се усилва фрапантно. Това е достатъчнно.Не може за едно и също нарушаване на правилника да се постановат две разнообразни по темперамент наказания./ПИК
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР