Гласът на БРИКС+ сега е по-важен в международните отношения от

...
Гласът на БРИКС+ сега е по-важен в международните отношения от
Коментари Харесай

Членството на ОАЕ в БРИКС: Растящата роля на Глобалния Юг

Гласът на БРИКС+ в този момент е по-голям в интернационалните връзки от всеки път, защото отразява мултилатерализма в интернационалния ред. Освен това всеки глас, който приказва за интернационален ред, който съставлява всички, а не една или друга секта, в този момент е скъп. Глобалният север би трябвало да се приспособява към изменящите се геополитически действителности, като се концентрира върху взаимните изгоди и зачита националния суверенитет. Президентът на Политическия център на Емирствата (ОАЕ) Ебтесам Ал-Кетби написа за това в публикация за Валдайския клуб.

Концепцията за Глобалния Юг

Нашият свят надалеч не е неподвижен. През 2023 година се ускори ползата към ролята на Глобалния Юг при образуването на интернационалния ред.

Идеята за световния юг от ден на ден се свързва с самостоятелните и груповите старания на разрастващите се страни да вземат участие равностойно в световните процеси на взимане на решения.

Основен извод от 10-ия стратегически конгрес в Абу Даби (ADSD), проведен от Центъра за политика на Емирствата през ноември 2023 година, беше, че световният юг играе все по-важна роля на международната сцена, оказвайки директно или индиректно въздействие върху салдото на власт сред великите сили, най-вече посредством междинните сили.

По време на дебата участниците в панела означиха, че в светлината на спора в Украйна Глобалният Юг показва възходящо предпочитание за необвързаност и предпочитание да се отдалечи от световната поляризация в името на националните ползи и диверсифицирани партньорства.

Въпреки това разглеждането на Глобалния Юг като еднороден блок е „ аналитично неправилно “ и спънка за съществено ангажиране с незападния свят.

Нещо повече, потреблението на Глобалния Юг като референтна рамка прави доста по-трудно разбирането на действителностите на съответни страни и райони, поради преплитащите се ползи и цели.

Това обаче не изключва нуждата от промени на интернационалния ред, отразяващи нови фактори, които трансформират някои аспекти от нашия живот и модели на интернационалните връзки.

Критиците споделят, че концепцията за световния юг опростява обстановката и не отразява икономическата, политическата и културната действителност на страните, които включва.

Подобни възгледи обаче незаслужено се концентрират върху минусите на една концепция, а не върху нейните достолепия. Ценността му се крие във обстоятелството, че акцентира общата битка на тези страни за въздействие върху ръководството на международния ред, за разлика от Глобалния Север, който няма хомогенна еднаквост.

От стопанска система до геополитика

Започнахме да приказваме за БРИКС+ през август 2023 година, откакто шест нови страни, в това число ОАЕ и Саудитска Арабия, получиха покана да се причислят към групата БРИКС. Това е първото разширение на групата от 2010 година насам и прибавя нови финансови, ресурсни, логистични и филантропични качества.

След разширението, което влезе в действие през януари 2024 година, от ден на ден се приказва за опцията за трансформиране на БРИКС или БРИКС+ от блок, фокусиран главно върху търговията и стопанската система, в група с по-широк кръг от ползи и лични геополитически цели. Неотдавнашната среща на групата през ноември 2023 година по отношение на войната в Газа сподели, че БРИКС към този момент излиза оттатък стопанската система.

Този въпрос се повдига макар сложността му заради различия сред членовете на групата по редица районни и интернационалните въпроси.

Признаци на неустойчивост се следят и в Глобалния юг като цяло на фона на възходящото му наличие на международната сцена.

Във всеки случай гласът на БРИКС+ в този момент е по-голям в интернационалните каузи от всеки път, защото отразява многостранността в интернационалния ред. Освен това всеки глас, който приказва за интернационален ред, който съставлява всички, а не една или друга секта, в този момент е скъп.

Призивът за многостранен световен ред, който зачита държавния суверенитет, приканва за преразглеждане на политиките на наказания и поддържа правото на страните да търгуват със своите валути, както ОАЕ и Индия започнаха да вършат.

Двустранната и многостранната търговия наподобява е главен приоритет за страните от BRICS и тези, които се причисляват към групата.

През лятото на 2023 година ОАЕ и Индия подписаха съглашения за основаване на рамка за потребление на локални валути при трансгранични транзакции и развиване на съдействието сред платежните системи. След договорката Индия стартира закупуването на нефт от ОАЕ за индийски рупии, което ускори търговията сред двете страни.

На срещата на върха през 2023 година в Йоханесбург шефовете на централните банки и финансовите министри на страните членки бяха натоварени да разпознават механизми за понижаване на излагането на хипотетични световни финансови закани.

Очаква се някои условия и оферти да бъдат показани и разисквани по време на срещата на върха на БРИКС, която ще се организира в Казан тази година.

През 2001 година групата на нововъзникващите пазари на БРИКС от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка групово представляваше 19% от международния Брутният вътрешен продукт във връзка с паритета на покупателната дарба.

След като други страни се причислиха към БРИКС, делът на блока се усили до 36%. Тази цифра се чака да доближи 45% до 2040 година, повече от два пъти по-висока от икономическата тежест на най-големите развити стопански системи, Групата на седемте (G7).

Глобална икономическа промяна

Бързият напредък на страните от БРИКС трансформира световната стопанска система и възходящото им икономическо въздействие има капацитета доста да промени световния баланс на силите. Въпреки това неналичието на единодушие в границите на блока е проблем и може да попречи на постигането на амбициозните цели, които някои членове са си сложили.

ОАЕ гледат на участието си в БРИКС като на стратегическа опция за разширение на търговията и достъп до нови пазари.

Предвижда се да се разпредели спомагателен капитал към Новата банка за развиване, основана от БРИКС преди две години. ОАЕ считат, че участието на страната в блока не цели да антагонизира Съединените щати, а е в сходство с уговорката на ОАЕ към мултилатерализъм и е ориентирано към възстановяване на комерсиалните връзки с Глобалния юг.

Като една от дребното страни, които ръководят над един трилион щатски $ върховен капитал, ОАЕ е един от главните акционери на Новата банка за развиване, финансова институция, основана от групата БРИКС. Тази банка е предопределена да дава заеми за планове в разрастващите се пазари.

Министерството на финансите на ОАЕ организира среща на Борда на шефовете на НБР в Дубай на 27-28 ноември 2023 година, първата такава среща в ОАЕ и района.

ОАЕ се ангажира да употребява новаторски финансови принадлежности, наблягайки уговорката на страната към многообразието в поддръжка на развиването за благосъстоянието и просперитета на хората и страните по света.

Както сподели доктор Ануар Гаргаш, дипломатически консултант на президента на ОАЕ, по време на 10-ия ADSD, ОАЕ стратегически „ измества фокуса си на изток, с цел да развие партньорства със страни като Индия, Япония, Китай, Южна Корея и Индонезия “.

ОАЕ вижда обилни вероятности и благоприятни условия за напредък и диверсификация на Изток. Трябва да се означи, че ОАЕ не виждат спор в връзките сред Запада и Изтока.

Необходими са подсилване на връзките, създаване на мостове сред страните и разширение на опциите, сподели Гаргаш, само че постигането на този баланс може да бъде предизвикателство.

Погрешните схващания по отношение на естеството и обсега на дейностите на Глобалния юг могат да бъдат забележителна спънка за по-конструктивното съдействие Север-Юг. Ефективното ангажиране с Глобалния Юг изисква Глобалният Север да се приспособява към изменящите се геополитически действителности, като се концентрира върху взаимните изгоди и зачита националния суверенитет.

Превод: СМ

Източник: ИА РЕКС

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9958Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАлтернативен Поглед6671Проф. Людмил Георгиев: Декларацията за принуда против проф. Дарина Григорова се оказа, че даже не е гласувана от Апелативен съд на СУАлтернативен Поглед4088Д-р Мими Виткова: Свалят до 28 кожи от гърба на онкоболните в България с цените за лекарстваАлтернативен Поглед81817Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед340407Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед340407Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед249780Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед222507Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумКоментарен Поглед91186Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....  Николай Витанов, пряк конфликт, НАТО, Русия Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР