Гладът се увеличава, а светът не е на път да

...
Гладът се увеличава, а светът не е на път да
Коментари Харесай

Климатичните промени подкопават премахването на бедността и глада

Гладът се усилва, а светът не е на път да постави завършек на крайната беднотия до 2030 година и да реализира други цели на Организация на обединените нации, основно тъй като напредъкът се подкопава от въздействието на климатичните промени и възходящото неравноправие. Това предизвестява нов отчет на Организация на обединените нации, представен от " Асошиейтед прес ".

Докладът за напредъка към постигането на 17-те цели на Организация на обединените нации отбелязва достиженията в някои области, в това число 49% спад на детската смъртност сред 2000 и 2017 година, както и електрическата енергия, която доближава до близо 90% от популацията на света.
 Над 2 млн. души застрашени от апетит поради засушаването в Сомалия
Над 2 млн. души застрашени от апетит поради засушаването в Сомалия

Един от най-сухите сезони от повече от три десетилетия

Но заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по икономическите и обществените работи Лю Женмин съобщи, че макар известните достижения, " остават големи провокации ".

Той сподели на конференция, че най-неотложната област за деяние са климатичните промени, които " могат да повлияят на напредъка, реализиран през последните няколко десетилетия " за понижаване на бедността и възстановяване на живота на милиони хора по света.

Според отчета загубата на биоразнообразие се случва с интензивен ритъм, а " рискът от изгубване на типове се е влошил с съвсем 10 % през последните 25 години ". Глобалните температури са се повишили, киселинността на океаните се нараснала с 26 на 100 спрямо прединдустриалните времена, а " вложенията в изкопаеми горива не престават да бъдат по-високи от вложенията в климатични действия ", предизвестяват създателите на отчета.
 Повече от 113 млн. души по света страдат от изострен апетит, разкри Организация на обединените нации
Повече от 113 млн. души по света страдат от изострен апетит, разкри Организация на обединените нации

Йемен, Демократична република Конго, Афганистан и Сирия са измежду осем страни

Лю съобщи, че отчетът също по този начин демонстрира, че " неравенството се усилва и прекалено много хора са изоставени ". Той сподели, че това е " още едно огромно предизвикателство за света ".

Първата от 17-те цели, признати от международните водачи през 2015 година, е да се ликвидира крайната беднотия - хората, живеещи с по-малко от 1,9 $ дневно, а втората цел е да се постави завършек на глада, да се реализира продоволствена сигурност и да се насърчи устойчивото земеделие. Според отчета нито една цел няма да може да бъде реализирана до 2030 година

Въпреки че броят на хората, живеещи в последна беднотия, е понижен до 8,6 % от международното население през 2018 година, в отчета се споделя, че темпото се забавя, а прогнозите демонстрират, че 6% от хората ще продължат да живеят в последна беднотия до 2030 година, в случай че актуалните трендове продължат.

Франческа Перучи, основен статистик в отдела на Организация на обединените нации за стопанска система и обществени въпроси, съобщи, че към 736 млн. към момента живеят в последна беднотия в международен мащаб, в това число 413 милиона в Субсахарска Африка.

" Крайната беднотия през днешния ден е съсредоточена и преобладаващо визира селското население ", се показва в отчета, като се добавя: " Все повече тя се утежнява от насилствени спорове и климатичните промени. "

Въпреки че Лю сподели, че имало " добър прогрес " по 16 от задачите на Организация на обединените нации, той посочи, че " няма добър прогрес " за слагане завършек на глада, което той назова " покруса за интернационалната общественост ". По думите му най-прякото влияние на климатичните промени е върху селскостопанското произвеждане, което е основен фактор за увеличение на глада.

Според отчета броят на гладуващите се е повишен от 2014 година насам. " Според оценките 821 милиона души са били недохранени през 2017 година ", което е нарастване от 784 милиона през 2015 година и същия брой, както през 2010 година.

Най-силно засегнатият район е Субсахарска Африка, където броят на недохранените хора се е нараснал от 195 милиона през 2014 година на 237 милиона през 2017 година, се споделя в отчета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР