Гладът е една от основните причини, поради които отслабването е

...
Гладът е една от основните причини, поради които отслабването е
Коментари Харесай

Как да контролираш глада и апетита? 10 полезни съвета

Гладът е една от главните аргументи, заради които отслабването е толкоз сложен развой. Ако не изпитвахме апетит, просто щяхме умишлено да решим, че ще ядем по-малко за избран интервал от време, до момента в който не стигнем мечтаното тегло… Но за жалост нещата не стоят по този начин.

Гладът си е изцяло действителен, изпитва го всеки и на всички ни се постанова да се борим с него в даден миг, до момента в който спазваме хранителен режим за отслабване.

Ето защо в тази публикация ще споделя с теб някои потребни препоръки по какъв начин да направиш хранителния режим при намаляване по-защисащ, да контролираш апетита си съгласно нужните и по този начин сполучливо да се пребориш с глада.

1. Яж повече храна

Предвид, че приказваме за намаляване, допускам този съвет звучи малко необичайно сега. Но най-честата причина за появяването на апетит е просто незадоволителния банкет на храна. Освен това уточнавам, че да ядеш повече храна не постоянно значи да приемаш повече калории…

Различките храни съдържат друго количество калории за един и същи грамаж. И някои са много по-калорични от другите.

Стомахът няма по какъв начин да знае какъв брой калории одобряваме, само че може да усети приблизтелното натиска върху чревните рецептори, които му споделят, че храната стига. Какво означва това за теб?

Това означва, че един от най-ефективните способи да подтиснеш глада си е като намалимш междинната калорийна компактност на храната в режима си. Т.е. да приемаш храни, които съдържат по-малко калории за по-голям обям храна. Така размерът (количеството) на признатата храна ще запълва корема и тялото ще се усеща решето, а в това време калориите, които са признати, няма да са толкоз доста и по-лесно ще можеш да се впишеш в количеството, което ти разрешава калорийният недостиг.

Ето и някои от най-засищащите и относително ниско-калорични храни, на които можеш да заложиш:

- Зеленчуците (чушки, моркови, салата, краставици и т.н.), като в тази рубрика влиза тиквата, само че не картофите и други нишестени източници, които не се вписват в нормалното определение за зарзават.

- Някои плодове: ягоди, боровинки, грейпфрут, сливи, праскови, папая

- За овкусяване: Оцет (за предпочитане балсамико), ниско-калорични подправки, билки и сосове без калории.

- Източници на чист протеин: яйчени белтъци, пилешко бяло месо, бяла риба, риба звук, органно месо (бъбреци/черен дроб), телешко филе, котидж сирене, извара, кисело мляко.

2. Яж повече фибри

Фибрите са необикновен тип въглехидрати с редица потребни свойства.

Трябва да се увериш, че включваш задоволително от тях в храната си. Като ориентир: дамите би трябвало да употребяват към 25 грама фибри дневно, а мъжете – към 38 грама дневно. Като това се отнася за средностатистически човек без доста физическо натоваравне в всекидневието. Ако тренираш – би трябвало да приемеш тези рекомендации по-скоро като минимално целесъобразно количество на банкет и да приемаш повече от него.

Фибрите могат да се набират самостоялно под формата на хранителна добавка и от време на време това е комфортен метод да набавиш задоволително, само че с задоволително зеленчуци и пълнозърнести храни в режима си – ще си набавяш нужното количество и без да се постанова да приемаш добавки.

3. Пий задоволително некалорични течности

Става въпрос за течности без или небогати на калории. Обемът им ще те засити по-лесно, а в това време калориите, които приемеш, ще останат съвсем без смяна.

Заложи на вода, газирана вода, чайове, кафе. А понякога можеш да си позволиш даже и диетична кола без захар.

Важното е да пиеш задоволително течности през целия ден, само че и също така  да се увериш, че са такива, които не съдържат калории  или са с пренебрежимо дребен калориен състав.

Защото в случай че приемаш богади на калории течности – може да постигнеш тъкмо противоположния резултат: Течните калории са едни от най-лошо засищащите, които можеш да приемеш. Това означва, че можеш да изпиеш огромно количество от тях и да вдигнеш калорийния си банкет прекомерно, а в това време да си останеш незаситен и даже по-гладен в резултат на приемът им.

4. Ограничи смесването на усетите

Разнообразието в хранителния режим е хубаво нещо, само че не и за апетита. Колкото повече разнообразни усети и текстури включва едно хранене – толкоз по-голям става апетита. Затова, въпреки да е добре да разнообразяваш храната в другите хранения за деня – съответно за всяко едно от тях е добре да заложиш на стеснен набор от усети. Обикновено за хранителния режим това значи храненето да включва един единствен източник на качествен протеин (например месо) и един тип допълваща храна (обикновено гарнитура), под формата на въглехидрат (картоф, ориз, зеленчуци или нещо друго). Като за овкусяване може да се прибавят малко полезни мазнини (например зехтин).

С други думи, можеш да хапваш разнообразни типове храна през другите хранения от деня, само че вътре във всяко хранене, източните на протеин, въглехидрати и мазнини е добре да са единични и да не се смесват. Това ще понижи апетита.

5. Обърни внимание на приборите за хранене

Мозъкът употребява доста други сигнали, разнообразни от енергийното наличие на храната, с цел да реши какъв брой храна е „ задоволителна “ за нас. Това включва и косвени информации за размера на порцията, по отношение на размера на съда, в който е сервирана. Можеш да използваш тези сигнали в твоя изгода, с цел да накараш мозъка да повярва, че ядеш повече храна, в сравнение с е в действителност, като използваш по-малка паница, вилица, лъжица и  т.н.

Освен това сервирай храната си в блестящо оцветени чинии, които мощно контрастират с нея. Така мозъкът възприема храната като по-голяма и алармира за повече задоволеност, което ти оказва помощ да се нахраниш с по-малко количество храна.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР