Гл. ас. д-р Мина Христова от Института за етнология и

...
Гл. ас. д-р Мина Христова от Института за етнология и
Коментари Харесай

„Българи сме, но не съвсем“

Гл. ас. доктор Мина Христова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН  завоюва първо място в област хуманитарно-социални науки в конкурс за теоретичен труд на млад академик по случай 100 години от рождението на проф. Лютфи Заде , задграничен член на Българска академия на науките, и на акад. Азаря Поликаров. 

Отличието беше връчено във връзка с  излизането на нейната първа независима книга „ Българи сме, само че не напълно “ . Теренната работа се случва по границата сред България, Сърбия и Република Северна Македония. Изследването тече най-вече в градовете Босилеград, Крива Паланка и Кюстендил. Работата ѝ се състои в събирането на персоналните усещания, мисли и оценки на хората за това по какъв начин живеят, каква е средата им, какви са техните стремежи за бъдещото развиване на личния им живот или общността им. 

Мина Христова открива, че  политическата култура и на трите места измежду младежите е доста слаба . Те се усещат отблъснати и предадени от политиката и не желаят да гласоподават, вълнува ги митологизиране на историческия развой. Това се трансформира в проблем, тъй като романтизмът надвива над всичко останало. 

В подтекста на своите наблюдения Христова си задава един значим въпрос, който я води в книгата - „ Кой съм аз,  ако имам братовчедка македонка, друга сръбкиня и чичо българин “. 

Интервюто с гл. ас. доктор Мина Христова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР