Гигантска опашка се е образувала пред сградата на Българската народна

...
Гигантска опашка се е образувала пред сградата на Българската народна
Коментари Харесай

Стотици чакат на минусови температури за монетата Гоце Делчев

Гигантска опашка се е образувала пред постройката на Българската национална банка, където през днешния ден стартира продажбата на монетата отдадена на 150 години от рождението на българския народен воин Гоце Делчев, оповестява БГНЕС.

Опашката се изви още от ранни зори, часове преди Централната банка да отвори порти. Гражданите, измежду които доминират младежи, чакат да си закупят сребърната монета с номинал от 10 лв.. Това е първата монета, която Българска народна банка пуска тази година. Тя е отсечена в тираж 3000 броя и е с проба 999/1000.



Гоце (Георги) Николов Делчев (1872-1903) е идеолог, уредник и началник на българското националноосвободително придвижване в Македония и Одринско, останали в рамките на Османската империя след Освобождението на България.

Роден в Кукуш през 1872 година той учи в родния си град и в Българската мъжка гимназия в Солун, а след това във Военното учебно заведение в София (1891), само че поради присъединяване си в социалистически кръжок е изключен и от 1894 година е преподавател в Щип. Там той среща Даме Груев, който го приобщава към Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

Гоце основава канали за прекачване в Македония на литература, куриери и оръжие, развива и укрепва мрежата на ВМОРО, а по време на Солунския конгрес (1896) взе участие в изработването на учредителен правилник и устав. Арести, подхванати от турската власт, го принуждават да напусне Щип.

Назначен от Българската екзархия за преподавател в Банско (1896), той способства и за напредъка на образователното дело. Всеотдаен и харизматичен, Гоце се трансформира в безспорен учредителен и боен началник на ВМОРО и като един от създателите на програмните ѝ документи (1902) оказва уверено въздействие върху нейните идейни правила.

Той има вяра, че освобождението на Македония и Одринско от османска власт ще стане с въоръжено въстание, за което е нужна продължителна и всестранна подготовка. Макар да смята за преждевременно решението на Януарския конгрес на ВМОРО (1903) „ за навсякъде стратегическо въстание “, Гоце се включва в подготовката, само че предлага ограничение на масовостта му.

Сред основните негови заслуги е основаването на чети, които пропагандират и приготвят бъдещото национално въстание и се готвят за негови съществени ядра. На път за конгрес на Серския революционен окръг той попада в обграждане и умира в стълкновение при с. Баница. Гибелта му е тежък удар за ВМОРО и за националноосвободителното придвижване.

България тачи паметта на Гоце Делчев и през днешния ден името му носят град и села в Пиринска Македония, булеварди и улици в цяла България, учебни заведения, библиотеки, читалища, фолклорни ансамбли и хорове.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР