Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който

...
Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който
Коментари Харесай

100 г. ни делят от следващия всемирен потоп, предупреждават учени

Гибелното повишаване на моретата ще докара нов общочовешки потоп, който ще настъпи в околните 100 години, в случай че човечеството не вземе нужните ограничения за предотвратяването му. Това предизвестяват учени в свое проучване, оповестено в английското научно списание “Nature ”.
Според интернационално проучване заплахата от повишението на равнището на международния океан непрестанно се покачва поради растящите приливи, увеличаващите се талази и бурите. Те са провокирани от световното стопляне.
По оценка на експертите, в случай че човечеството не построи защитни уреди и не прекъсне следените през днешния ден трендове, към 2100 година големи елементи от сушата на нашата планета ще бъдат наводнявани постоянно.
Половината от крайбрежните райони в международен мащаб ще бъдат под вода. Най-застрашени са териториите, ситуирани на 10 метра над морското ниво.
При най-лошия сюжет към 287 милиона души, или 4% от популацията на Земята, могат да пострадат от крайбрежните наводнения.
В парично изражение идният общочовешки потоп може да нанесе вреди в размер на 14 трилиона $, което съставлява 20% от международния БВП.
Въпреки че равнището на моретата се повишава относително постепенно, екипът на Ебру Кирецки от австралийския университет в Мелбърн твърди, че на човечеството му предстоят пагубни естествени феномени.
Увеличава се разрушителната мощ на приливите, на наводненията и на другите стихии на природата.
Специалистите са моделирали карта на света с териториите, които могат да се окажат под вода към 2100 година
В Съединени американски щати ще бъдат отчасти наводнени бреговете на щатите Северна Каролина, Вирджиния и Мериленд, в Азия - някои райони на Китай, Бангладеш и Индия, а в Океания - северната част на Австралия. В Европа значително ще пострадат северните елементи на Германия и Франция, а основната жертва на световните наводнения ще стане Англия.
Опитваме се да разберем световния мащаб на бедствията, свързани с крайбрежните наводнения, показва Ян Йънг от Университета в Мелбърн пред CNBC, представен от 24 часа.
Трябва да разберем, че такива промени ще настъпят до 2100 година и би трябвало да имаме проект по какъв начин ще отговорим на тях, добавя той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР