Getty Images От днес нататък славяните са признати в САЩ за

...
Getty Images
От днес нататък славяните са признати в САЩ за
Коментари Харесай

Българите и другите славяни в САЩ бяха признати за цветно“ малцинство

 Getty Images От през днешния ден нататък славяните са приети в Съединени американски щати за " цветни “. Звездите от НХЛ Евгений Малкин и Александър Овечкин към този момент могат да стоят изправени на кънките, до момента в който техните тимове пълзят пред афроамериканците. Защото Малкин и Овечкин към този момент са потиснати славяноамериканци, предава " Tруд ".

Живеейки в Русия и пробвайки се да разберем същността на битката " Животът на чернокожите има значение “ (Black Lives Matter - BLM), ние някак подсъзнателно оценяваме придвижването на цветнокожите от гледната точка на " белия “ американски господин: " А за какво тези афроамериканци не живеят в мир? “ Това е огромна неточност, господа. Тъй като ние не сме господа от света на " белите ", а от този на закрепостените.

Наскоро специалистите от Университета на Портланд, взаимно с организацията Коалиция на цветните общности (Coalition of Communities of Color- ССС) разгласиха социологическо изследване, което изчерпателно изследва проблемите на славянското население на Съединени американски щати. Оказва се, че имигрантите от Русия, както и от Сърбия, България, Украйна, Полша и така нататък, в действителност всички източнославянски нации, в всекидневието се възприемат в Съединени американски щати като расово непълноценни хора. Славяните в Съединени американски щати се сблъскват с безусловно същите проблеми като негрите и латиносите.

През целия XX век източните славяни емигрират в обетованата американска земя, бягайки от кошмарите на двете международни войни, революциите и религиозни и политически преследвания в Европа. Именно в щата Орегон, където се намира град Портланд, живее най-голямата славянска общественост в Съединени американски щати. Така че изследването от академични учени беше повече от в детайли.

Изводът на учените е, че макар " формалното " признание на славяните като бели, те би трябвало да се преглеждат социологически като цветното население, защото живеят в изискванията на расово подтисничество. Трудностите, пред които са изправени славяноамериканците при намиране на работа, приемането на обучение, здравното обезпечаване и ежедневната връзка с другите групи жители, не са типични за другите групи от бялото население на Съединени американски щати.

Дискриминацията стартира, както се споделя, още от прага: управляващите на Съединени американски щати не признават просветителните дипломи на имигрантите от Източна Европа. Това неотложно отхвърля лекари, инженери и педагози на няколко стъпки надолу по обществената стълбица. А по-късно се появява такова събитие като ``следата от Студената война``.

След Втората международна война Холивуд интензивно употребява тактиката за " обезчовечаване “ на евентуалните врагове: сърби, руснаци, беларуси бяха показани на американеца от улицата като неумирим див звяр. От 90-те години на предишния век в поп културата на Съединени американски щати - във филми и телевизионни сериали, руснаците и тези като тях бяха представяни като буйни алкохолици, бандити и шпиони. И измежду тази навалица като канара се издига скъпия Достоевски, само че той е самичък, а руснаците са доста.

Жертвите на сходни вкоренени стандарти са на първо място децата на славянските емигранти. Както означават в отчета си експертите от Университета на Портланд, децата се сблъскват с насмешки в учебните заведения поради езиковите компликации и " вълнообразния резултат “ от Студената война. И в тях по дифолт са заподозряни като " децата на шпиони " или бъдещите водачи на " съветската мафия ". Това слага славянските деца (дори и от богати семейства) наедно с тези от бедните черни региони.

Има един забавен епизод от записките на Александър Зайцев, синът на трикратната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Ирина Роднина, който учи и израства в Съединени американски щати. Веднъж един от неговите афроамерикански другари го кани на празненство, където се събират локалните етнически пънкари. Александър поздравява своя прочут с възклицанието " Здравей, негро! ", а пънкарите сграбчват бухалките, откакто чуват такава засегнатост от страна на " белия ". Но приятелят на Александър ги успокоява с думите: " Той не е бял, той е руснак! ". Всичко е ОК, руснакът е като негро, и можете да му казвате " негро ".

Освен това учените стигнаха до извода, че славяните в Съединени американски щати се характеризират с ниско присъединяване в публичния живот и отсъствието на запаси за лобирането на техните ползи в държавните структури  е особено за етническите групи, изправени пред деянията на расизъм - афроамериканците и латиносите, напомнят създателите на проучването.

Ако горепосочените обстоятелства не са сензация, то изводите на социолозите от Университета на Портланд направиха от тях, в прочут смисъл " бомба “. Оказва се, че обратно на пропагандата, славяните не са опасност за сигурността на Съединени американски щати, а са потиснато малцинство, жертви на расизма и предразсъдъците. Братята славяни в Щатите се озоваха от една и съща страна на барикадите дружно с деятелите на BLM.

Единственото, което им липсва, е да основат лично придвижване " Животът на славяните има значение " (Slavic Live Matter). Между другото, учените предлагат в бъдещите социологически проучвания славяните да се смятат не за " бяла “, а за " цветна “ група.

Дори водачите на ССС се уплашиха от такива радикални заключения на социолозите от Портланд и публикацията им беше неотложно отстранена от уеб страницата на организацията. Имаме си задоволително наши лични мародери, за какво ни е нужна друга конкуренция? Въпреки това отчетът провокира необятен публичен отзив в Съединени американски щати. Той сподели, че русофобията е затвърден табиет в Съединени американски щати, а не е отговор на справедлива опасност.

Има над какво да се замислите. Въпреки политическите разлики, ние някак си бяхме уверени, че сме наедно с " класическите " американци. И във всеки случай не се съмнявахме в цвета на кожата си. Но, не. Ние даже не сме " скитите с алчните напряко ситуирани очи “ (по Александър Блок), ние за американците сме чинганчук, индианеца Джо или инцидентно освободения Джанго. Както самите представители на славянската общественост в Портланд се майтапят в обществените мрежи: " Сега ние сме потиснато малцинство. Хайде да разгромим магазините ".

Превод: Павел Павлов
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР