Учениците имаха възвожност да избират между две различни теми в

...
Учениците имаха възвожност да избират между две различни теми в
Коментари Харесай

Зрелостниците писаха по Приказка за стълбата на Христо Смирненски на матурата по БЕЛ

Учениците имаха възвожност да избират сред две разнообразни тематики според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. 

На матурата по БЕЛ предходната година тематиката на интерпретативното съчинение беше " Пътят на посвещаването в любовта " по стихотворението " Посвещение " на Петя Дубарова, а формулировката на есето - " Живот в мрежата " .

Предходната година пък се падна " Споменът - тъга и разтуха " . Върху тази тематика в елегията " Аз желая да те помня все по този начин " на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение. Втората опция беше есе със заглавие " Тежестта на думите " .

През 2021 година пък зрелостниците писаха по Йордан Йовков и описа " Песента на колелетата ", а тематиката бе " Смисълът на благодеянието ". Те бяха последният випуск, по който полагаха изпита в предходния му формат.

Малко преди 6 часа тази заран беше изтеглен Вариант 15 на дъжавния зрелостен изпит по български език и литература. За него заявки подадоха над 50 000 зрелостници. 

Изпитът стартира в 8.30 час, като зрелостниците разполагаха общо с четири часа, с цел да се оправят с трите модула на матурата. Първият съдържаше 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за които учениците разполагаха с 60 минути, а вторият - със 17 въпроса, за които младежите  имаха още час. За последния, който беше есе или интерпретативно съчинение върху изучавана художествена творба,  бяха  планувани 120 минути. Първите зрелостници можеха да излязат едвам след изминаването на 60 минути от началото на третата част. 

Резултатите би трябвало да бъдат оповестени до 7 юни. За първи път зрелосотниците ще могат да се явят наново, в случай че не са удовлетворени от оценката си.

На 20 май е втората матура, която е за изпит по професионална или профилирана подготовка, по-късно ще са и държавните изпити по желание на зрелостниците.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР