Гешев е позор. Гешев е радост.Гешев е всичко.Всъщност всичко е

...
Гешев е позор. Гешев е радост.Гешев е всичко.Всъщност всичко е
Коментари Харесай

Горката Темида

Гешев е срам. Гешев е наслада.

Гешев е всичко.

Всъщност всичко е поради Гешев.

Изборите са най-важното събитие за страната тази есен. Не, не локалните. А тези за основен прокурор. Всичко се върти към тях. Дори и локалните избори, които са дни след тези за основен прокурор (изместени от първичната дата 14 ноември?!), не са толкоз значими за властта Му. Отговор на въпроса за какво е по този начин може да даде всеки, който живее на тази територия. Всички събития, на които сме очевидци, опират до избора на нов основен прокурор. И шпионският гейт. И митингите. И предварителното освобождение на килъра Джок Полфрийман. И... Дотам се докарахме, че няма значение кой ръководи българската страна. Важно е кой е основният прокурор. Затова и борбата по всевъзможен начин е за бетониране на единствения претендент. Дори актуалният основен прокурор Сотир Цацаров ни осведоми искрено, че и да не мине първия път, Иван Гешев отново ще бъде номиниран и Цацаров ще гласоподава за него повторно. А това значи и всички останали.

Горката Темида! Къде остана символиката, въплътена в облика й? В древността тя е изобразявана даже без превръзка на очите, тъй като не се нуждаела от нея - като богиня представлявала общото единодушие. Юстиция била изобразявана с меч и превръзка на очите, от време на време държаща вързоп пръчки, притиснати с ремък към секира, символизиращи правния престиж, и пламък, символизиращ истината, в другата ръка. Авторитет, истина, единодушие, правдивост... Къде е през днешния ден тази символика?

Съдебната система е сцена на политически борби. И обособените детайли от нея даже се изяждат едни други, вместо да отстояват върховенството на закона. Или извършват поръчки на Властта, вместо да бъдат самостоятелни от нея. Абстрахирайте се от случая " Полфрийман " като персонална драма на почернено семейство, с право настояващо за заслужено отмъщение. Какво стана? Употребиха проблема за политически и " изборни " цели. Присъдата на един съд стана мотив за офанзива от едни съдии против други съдии. Идеята пристигна от някогашен основен прокурор, подхвана се от сегашния основен прокурор и бе против арбитър, изказал се отрицателно против бъдещия основен прокурор, " определен " от сегашния основен прокурор и от тези, които " си го избраха " преди време. Смущаващо, вместо да отбрани сътрудници, Съдийската гилдия роди формулировката за нарушен баланс сред правото и справедливостта. И по този метод още един път разреши на улицата и на политиците да " вземат решение " каузи и да се месят в работата на правосъдната власт. И улицата, и политиците не стопираха - всички експертно и прочувствено се заизказваха по проблема " Полфрийман ". И никой не изясни на разчувстваното море какво става. Така е по-лесно и по-добре. Нека морето се вълнува от " Полфрийман " и да не помни за основната цел. А тя е " нашият " основен прокурор да поеме властта, с цел да сме сигурни за бъдещето си.

За похлупак " положителният " основен прокурор Сотир Цацаров се изправи против " неприятните " съдии. И изиска обновяване на делото. Нищо, че даже и студентите по право знаят, че това е невероятно. Резонно, поради документални пропуски, Върховен касационен съд върна делото на Софийски градски съд, с цел да ги в профил. Ще кажете, че на всички им е за първи път, та не знаят какво вършат. И това е част от политическата врътка. Междувременно консулът на Австралия разговарял с правосъдният министър Данаил Кирилов, а Българският хелзинкски комитет се разграничил от мнението на ръководителя си Красимир Кънев, послужило като едно от основанията за решението на съдиите за предварително освобождение на Джок Полфрийман. Ако съдът съблюдава закона и не почете настояването на Цацаров, още веднъж ще е неприятният. Ако наруши закона вследствие на натиска на политиците и улицата, заслугата ще е на " положителния " прокурор. Е, пиарът работи. Къде е правото? А справедливостта?

Лош съд - добър основен прокурор. Перфектната предизборна акция. Очаквано добра композиция. Следващият основен прокурор ще е още по-добър и си го заслужаваме. Горката Темида!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР