Героите не умират!Възпоменателно шествие в памет на Гоце Делчев и

...
Героите не умират!Възпоменателно шествие в памет на Гоце Делчев и
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 121 години от смъртта на Гоце Делчев

Героите не умират!

Възпоменателно шествие в памет на Гоце Делчев и обред по полагане на цветя във връзка 121 години от гибелта на огромния бунтовник, идеолог и будител се организираха в Благоевград.

Шествието потегли от постройката на Съдебната палата, през целия център на Благоевград и продължи до паметника на Гоце Делчев на площад " Македония “, където се организира ритуала по полагане на цветя.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, представители на Областна администрация, на Общински съвет - Благоевград, историци, общественици и жители взеха присъединяване и в двете събития, с което от една страна отдадоха респект към героя на Майка България, а от друга - демонстрираха, че помнят и пазят заветите на Апостола на свободата за Пиринска Македония. 

Гоце Делчев е една от най-значимите персони в българската история. Роден е в Кукуш през 1872 година Благодарение на неговите старания ВМОРО се снабдява със своята четническа войска, притегля в редиците си способни войводи и разпростира дейна активност в Одринска Тракия. 

Загива през 1903 година край село Баница в стълкновение с турци. 

Благоевград е неразривно обвързван със ориста на Гоце Делчев. В двора а църквата " Въведение Богородично “ е повдигнат и мемориал на Делчевия жанр, където почиват костите на негови сродници.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР