Германското правителство влиза в задочен спор със САЩ, които се

...
Германското правителство влиза в задочен спор със САЩ, които се
Коментари Харесай

Берлин и Вашингтон в задочен спор за потенциална ваксина за коронавируса

Германското държавно управление влиза в неприсъствен спор със Съединени американски щати, които се пробват да убедят немската компания CureVac, разработваща ваксина за ковид, да реалокира проучванията си на американска територия. Това повдига въпроса дали може да се разреши на някоя страна да има монопол върху бъдеща ваксина.

От CureVac споделят пред Reuters, че до момента са проучвали няколко разновидността за ваксина и са избрали два, които ще бъдат подложени на клинични тествания. Надеждите са да има пробна ваксина до юни - юли, след което да се получи позволение за проби върху хора.

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Предложение и контрапредложение

Компанията показва, че нейни представители са се срещнали по-рано този месец с американския президент Доналд Тръмп, членове на щаба по ковид към Белия дом и фармацевтични компании, с цел да разискват евентуална ваксина. Пред Reuters източници от немското държавно управление показват, че американската администрация се пробва да завоюва достъп до разработваната от CureVac ваксина.

В. Welt am Sonntag написа, че Тръмп е предложил " огромна сума пари ", с цел да притегли компанията в Съединени американски щати, а Берлин е направил контрапредложение, с цел да я убеди да остане. Изданието цитира неизвестен немски държавен източник, съгласно който Тръмп се пробва да обезпечи ексклузивност върху създаването и ще направи всичко, с цел да получи имунизацията единствено за Съединени американски щати. Говорител на немското здравно министерство разяснява: " Нашето държавно управление е доста заинтригувано да подсигурява, че имунизациите за ковид ще бъдат създадени също по този начин в Германия и Европа. Затова сме в интензивни полемики с компанията CureVac ".

Новината провокира гневни реакции измежду немски политици, които упорстват Берлин да направи всичко допустимо да не допусне Съединени американски щати да управляват достъпа до възможна ваксина против корона вируса. Вътрешният министър Хорст Зеехофер разгласи на конференция през вчерашния ден, че през днешния ден въпросът ще бъде разискван на среща на спешния щаб.

" Не единствено районно, само че и по света "

" Тази история значително е раздухана. Ще продължим да беседваме с всяка компания, която твърди, че може да помогне. И всяко решение, което се открие, ще бъде споделено със света ", декларира неизвестен американски представител.

Според представител на немското министерство на стопанската система Берлин " има огромен интерес " имунизациите да се създават в Германия и Европа. Главният вложител на CureVac Дитмар Хоп показва, че компанията не се продава и желае тя да направи ваксина, която " да помогне на хората освен районно, само че и солидарно по света ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР