Германското правителство смята да внесе за гласуване в парламента следващата

...
Германското правителство смята да внесе за гласуване в парламента следващата
Коментари Харесай

Германия обмисля система за споделяне на разходите при спиране на руския газ

Германското държавно управление счита да внесе за гласоподаване в Народното събрание идната седмица ексклузивен закон, който ще му разреши да разпредели поравно възходящите разноски за газ сред потребителите и сдруженията и да избави закъсалата енергийна компания Uniper.

Предложението за въвеждане на специфична такса върху цената на газа идва на фона на възходящите предизвестия, че Русия може да употребява плануваната рутинна профилактика на газопровода " Северен поток 1 " на 11 юли, която нормално допуска кратковременно прекъсване на доставките, като предлог за преустановяване на доставките на газ за Германия и Европа за по-дълъг интервал от време.

Подобен сюжет би сложил Германия, която получава към една трета от вноса си на газ от Русия, пред съществени стопански проблеми и би разрешил на Москва да накаже Берлин за поддръжката му за Украйна и западните наказания против Русия.

Председателят на немската Федерална организация по мрежите Клаус Мюлер предизвести в събота, че поддръжката на газопровода рискува да се трансформира в " по-дълготрайна политическа поддръжка ". Думите му повтарят забележките на министъра на стопанската система и климата Роберт Хабек, който в четвъртък предизвести, че е допустима " цялостна обсада " на съветския газ.

Доставките на газ от Москва към този момент понижават от седмици, което поражда опасения, че Германия може да изпадне в криза по-късно тази година.

Понастоящем Министерството на стопанската система на Хабек изготвя нов правилник, който ще разреши на държавното управление да разпредели отмерено възходящите разноски за газ посредством такса, настояват чиновници. Само някои вносители, като основаната в Дюселдорф Uniper, са мощно подвластни от съветския газ и в този момент са изправени пред внезапно нарастване на разноските, защото би трябвало да компенсират понижените доставки със скъпи покупки в последния миг на международния пазар, заяви „ Politico “.

Предвидената система ще има за цел да балансира тези възходящи цени, като накара всички частни консуматори и компании да заплащат повече посредством такса, без значение дали газът им идва от Русия или от други снабдители като Норвегия.

Досега законите за отбрана на потребителите забраняваха на вносителите да трансферират по-голямата част от нарасналите цени на газа върху крайните консуматори. Но тази система значи, че Uniper, най-големият вносител на газ в Германия, е заставен да заплаща по-високите разноски и в този момент рискува да изпадне в извънредно тежко финансово състояние или даже да банкрутира. Идеята е немското държавно управление да употребява приходите от таксата, с цел да подкрепи Uniper или други енергийни компании, които изпитват финансови усложнения заради понижените доставки на газ от Русия.

С таксата биха могли да се рефинансират избавителни ограничения като държавна помощ или даже директно присъединяване на страната в енергийни сдружения като Uniper, което може да се наложи в скоро време.

" Мога да потвърдя, че немското държавно управление води диалози с Uniper за стабилизационни ограничения ", съобщи представител на Министерството на стопанската система, като в същото време отхвърли да разяснява повече детайлности.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в четвъртък, че Германия " има процедура да се оправя с компании, които изпадат в рецесии заради външни разтърсвания, какъвто беше казусът по време на пандемията отCOVID-19, и затова имаме подготвеност да създадем нужното ".

През уикенда Министерството на стопанската система ще създаде детайлностите за таксата, а като идната седмица ще би трябвало да бъде показан подобаващ правилник, с цел да може да бъде гласуван преди лятната почивка.

Скептицизмът идва от страна на демократичната Свободна демократическа партия (FDP), една от трите партии в „ светофарната “ коалиция на Шолц, в която вземат участие социалдемократите и Зелените.

" Правната рамка за налагане на спомагателна такса върху цената на газа би трябвало да бъде разисквана задълбочено. Коалицията не би трябвало да си разрешава бързи решения при такава сериозна интервенция в пазарните цени ", съобщи Михаел Крузе, представител на FDP по въпросите на енергийната политика.

Парламентарното утвърждение на сходен правилник не би означавало безусловно неотложно използване на таксата, само че би дало на държавното управление еластичност да я задейства, когато сметне за належащо.

" Ако създадем правната основа, за активирането [на таксата] би трябвало да се ползват високи критерии ", сподели Крузе.

Германия към този момент използваше сходна такса, с цел да разпредели разноските за прекосяване към възобновими енергийни източници сред клиентите и фирмите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР