Германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите в страната от

...
Германското правителство одобри най-голямото увеличение на пенсиите в страната от
Коментари Харесай

Германия одобри най-голямото увеличение на пенсиите от 30 години насам

Германското държавно управление утвърди най-голямото нарастване на пенсиите в страната от десетилетия, заяви ДПА.

В някогашните провинции на Западна Германияпенсиите ще се покачат с 5,35 % от 1 юли, а в провинциите, попадащи в Източна Германия преди 1990 година, нарастването ще е 6,12 %.

За източните немски райони това ще е най-силният растеж на пенсиите от 1994 година, до момента в който в западните - от 1983 година.

Групите за гражданското присъединяване и профсъюзите обаче не бяха впечатлени от проектите на кабинета на лявоцентристката коалиция и показаха рекордно високия % на инфлация в Германия. "Сравнително положителното нарастване на пенсиите тази година е изцяло изядено от покачващите се цени ", сподели Аня Пиел, член на борда на Германската конфедерация на профсъюзите (DGB).

Икономически специалисти предвиждат инфлация от 6,1 % през актуалната година.

Изготвеният от немския обществен министър Хубертус Хайл законопроект планува и нарастване на пенсиите за лицата с понижена продуктивност. Около 3 милиона души, разчитащи на този тип пенсия, би трябвало да получават нарастване в дълготраен проект. От юли 2024 година те могат да получават добавки към пенсиите си до 7,5 %.

Хайл също по този начин възнамерява да възвърне така наречен "фактор на догонване " в немската пенсионна система.

Пенсиите в Германия се поправят всяка година на 1 юли според от равнището на междинните заплати за страната.

Ако заплатите паднат, пенсионната гаранция предотвратява и рухването на пенсиите за напреднала възраст, като следователно няма нарастване на възнаграждението за прослужени години, както беше през 2021 година.

"Факторът на наваксване " би трябвало да балансира тези интервали на липса на покачвания, когато заплатите стартират да се порастват още веднъж, което в действителност значи, че тогава нарастванията на пенсиите са по-ниски.

Предишното държавно управление, водено от консерватори, беше спряло "фактора на догонване ", само че в този момент той се възвръща.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР