Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в

...
Германското правителство очаква най-голямата икономика в Европа да изпадне в
Коментари Харесай

Германското правителство очаква рецесия през следващата година заради газовата криза


Германското държавно управление чака най-голямата стопанска система в Европа да изпадне в криза през идната година, свивайки се с 0,4% предвид на енергийната рецесия, растящите цени и усложненията в доставките, обявиха за Ройтерс два източника, цитирайки предварителни данни на ръководещите в Берлин, представени от БНР.
Правителството е понижило прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2022 година до 1,4% по отношение на априлска прогноза от 2,2%, прибавиха източниците на организацията. В същото време предходна прогноза за 2023 година беше за икономическия напредък от 2,5 на 100.
Правителството също по този начин чака инфлацията да остане във високите едноцифрени равнища - на равнище от 7,9% тази година и 8% през 2023 година, показаха източниците на Ройтерс, макар че тези стойности могат да се трансформират леко според от резултата от така наречен " спирачка на цената на газа ".
Инфлацията в Германия набъбна през септември с най-силното движение от четвърт век насам вследствие на високите цени на силата, като анализаторите предизвестяват, че най-лошото занапред следва.
Същите източници показаха, че държавното управление чака стопанската система да се върне към напредък от 2,3% през 2024 година
Потърсен за коментар, представител на министерството на стопанската система сподели, че икономическият министър Роберт Хабек ще разкрие новите планирани данни идната седмица. " Все още няма дефинитивни числа. Върви работата по последната оценка ", сподели представителят пред Ройтерс.
Данните съответстват с прогнозите на водещи стопански институти, които през предишния месец понижиха оценките си за икономическия напредък през тази година и намалиха прогнозата си за 2023 година до спад на Брутният вътрешен продукт с 0,4% при предходна оценка за напредък с 3,1 на 100.
Европа изпитва съществени проблеми от газовото опълчване с Русия след нахлуването на съветската войска в Украйна през февруари, което накара държавните управления да се борят да обезпечат енергийни доставки и да предпазят семействата от стремглаво възходящите цени.
През предходната седмица канцлерът на Германия Олаф Шолц показа финансов пакет от облекчения на стойност 200 милиарда евро, който включва така наречен " ценова газова спирачка " и понижаване на налога върху продажбите на синьото гориво.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР