Германското правителство обяви вчера мерки за борба с крайнодясното насилие,

...
Германското правителство обяви вчера мерки за борба с крайнодясното насилие,
Коментари Харесай

Германия засилва контрола върху продажби на оръжия и реч на омразата в интернет

Германското държавно управление разгласи през вчерашния ден ограничения за битка с крайнодясното принуждение, по-специално с цел да се контролират продажбата на оръжие и езикът на омразата в интернет, съобщи " Франс прес ".

Това става няколко седмици след антисемитския и расистки атентат в източногерманския град Хале.

С новите ограничения Германия, която към този момент имаше един от най-строгите закони в Европа за битка с интернет акции за очерняне, стига още по-далеч: операторите на интернет платформи ще би трябвало да рапортуват на полицията за несъмнено проблематично наличие като закани за гибел и подбудителство на ненавист, както и обвързваните с тях IP адреси.

Полицията ще може също да изисква от тези платформи да дават данни за потребителите според ограниченията, признати от държавното управление.

Германия планува също така да ускори контрола върху продажбата на оръжие, а вътрешното разузнаване ще ревизира искащите да си купят оръжие лица, с цел да се посочи дали не са симпатизанти на радикални придвижвания.

Тази самодейност, която ще бъде включена в законопроект, се подхваща три седмици след офанзивата против синагога в Хале. Извършителят, който е неонацистки симпатизант, простреля двама души на улицата, откакто не съумя да проникне в храма в деня на еврейския празник Йом Кипур. Според немските медии нападателят си направил самоделно оръжие благодарение на 3D принтер.

Правителството планува също по-строги наказателни ограничения против лица, които атакуват службите за незабавна помощ.

Настоящият закон против тирада на омразата в интернет, която се усили неведнъж след идването на повече от един милион мигранти през 2015 и 2016 година, планува операторите на обществени мрежи да разполагат с 24 часа, с цел да смъкват мнения, маркирани от потребителите като възмутителни, расистки, антисемитски или съдържащи подправена информация. Ако не го създадат, рискуват да бъдат санкционирани с до 50 милиона евро.

Подробности по законовите ремонти бяха показани през вчерашния ден на конференция от вътрешния министър Хорст Зеeхофер и от министъра по въпросите на фамилията Франциска Гифай, съобщи ТАСС.

Пакетът от ограничения включва 9 точки. Правителството уголемява действието на закона за особена отбрана на представители на политическата сфера, включвал до момента чиновници на федерално и районно ниво, с политици на общинско равнище.

По данни на немското министерство на вътрешните работи броят на жителите с дясноекстремистки възгледи нараства от 2014 година и към този момент възлиза на към 24 хиляди души. Най-опасни измежду водените на доклад, т.е. евентуално подготвени за осъществяване на принуждение, съгласно формулировката на разузнаването са 12 700 души.

Ръководителят на федералната Служба за отбрана на конституцията (контраразузнаването) Томас Халдеванг сподели, че представителите на радикални десни кръгове стават все по-уверени. Те все по-често си провеждат концерти, спортни надпревари, водят по-активна интернет агитация и популяризират подправени вести, уточни той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР