Германското правителство е отпуснало 290 милиона евро за развитието на

...
Германското правителство е отпуснало 290 милиона евро за развитието на
Коментари Харесай

Германия залага на водородните технологии за развитието на транспорта

Германското държавно управление е отпуснало 290 милиона евро за развиването на H2 технологии за коли, влакове, кораби и самолети. Берлин съчетава поддръжката за нововъведенията с районното развиване, разяснява DW.

Германия направи значима нова стъпка към оповестената си цел да стане един от международните водачи във водородната стопанска система. Германското държавно управление е отпуснало 290 милиона евро за основаването и финансирането до 2024 година на четири иновационни и софтуерни центъра (ИТЦ), които ще разработят водородни технологии за транспортния бранш - коли и камиони, влакове, речни и морски кораби, самолети.

" Тези центрове ще вземат поради другите потребности на промишлеността и ще се съсредоточат върху разнообразни задания ", изясни министърът на превоза и цифровата инфраструктура на Германия Андреас Шойер, обявявайки окончателните резултати от търга за федерални дотации за реализиране на научни-изследователска и развойна активност в региона на водорода (H2). За състезанието бяха подадени 15 заявки от цяла Германия.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Chevron USA Inc. и Toyota Motor North America Inc. оповестиха в...

В устрема си да комбинира решаването на дилемите както на иновационната, по този начин и на районната политика, министерството взема решение да разпредели бюджетни средства сред Западна, Източна, Северна и Южна Германия, като насочва средства основно към междинни и даже дребни градове.

И по този начин, един от четирите центъра, южният, ще се намира в град Пфафенхаузен, единствено с към 5 хиляди поданици. Но точно тук ще бъде ориентиран лъвският дял от отпуснатите средства - до 100 милиона евро. Всъщност точно в тази част на Бавария североизточно от Мюнхен в края на 2019 година започва планът HyBayern, чиято цел е да се сътвори моделен район за произвеждане и потребление на „ зелен “ водород. За тази цел ще бъде издигнат блок за произвеждане на Н2 посредством електролиза на вода.

Тази мощ ще употребява зелено електричество от съществуващите водни и слънчеви електроцентрали. Произведеният водород ще бъде доставен на три планувани бензиностанции в района.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Тестове на първия в света камион за боклук с водородни горивни кафези стартира в южнокорейския град Чан...

В Западна Германия новият център ще бъде в Дуисбур. В града на Рейн с население от половин милион души, където е най-голямото речно пристанище в Европа, ще има специализация в посока обслужването на корабоплаването и, допустимо, корабостроенето. Но също ще се занимават с търсене на софтуерни решения за товарни ж.п. и автомобилни транспорти, доколкото наоколо е Рурската област, един от главните промишлени райони на Германияи Кьолн, най-съществен транспортен възел.

„ Повече от 100 предприятия, научни институции и бизнес асоциации потвърдиха желанието си да си сътрудничат с центъра в Дуйсбург “, сподели министър председателят на федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия (и претендент за канцлер на Германия) Армин Лашет, съобщи БГНЕС. В допълнение към 60 млн. евро федерални дотации, държавното държавно управление ще поддържа първите стъпки за основаване на центъра със сума от 1,6 млн. евро, а в бъдеще, до 2025 година, може да отпусне до 50 млн. евро.

В източната част на страната, във федералната провинция Саксония в някогашната Германска демократична република, център за атомна технология ще бъде ситуиран в Кемниц (население: четвърт милион) в непосредствена непосредственост до Техническия университет (TU Chemnitz) и два института по приложни иследвания на обществото „ Фраухофер “, един от които да вземем за пример работи в машиностроенето. Саксонският център също ще получи 60 милиона евро от Берлин, като неговата специализация ще бъде по -специално железопътен превоз - локомотиви и трамваи, както и камиони, строителни и селскостопански машини.

Четвъртият, северният център по -скоро ще се трансформира в клъстер, защото той ще бъде ситуиран не в една, а в три точки едновременно: в Хамбург (1,8 милиона души), Бремен / Бремерхафен (570 000 /114 000) и Щаде (48 000). Съвсем естествено е, че тук, в тези ханзейски пристанищни градове по крайбрежието на Северно море, едно от главните посоки на бъдещите проучвания ще бъде морското мореплаване. Този район обаче е дом и на немската галактическа промишленост, благосъстоятелност, по -специално, на европейския тръст „ Еърбъс “.

Следователно самолетостроенето ще се трансформира в друга специализация на северния клъстер. В допълнение, точно в този район два водородни електрически влака бяха тествани за първи път в света през 2018 година, след което районната железопътна компания поръча 14 такива влака, които ще стартират да работят в края на 2022 година

Сега на дневен ред е потреблението на H2 за железопътен товар. „ Във водата, в сухопътния товарен превоз и в авиацията водородът може да размени изкопаемите горива и по този метод да направи логистиката по-благоприятна за климата “, сподели Петер Ченчер, първи кмет на Хамбург. В същото време той изрази убеденост, че освен огромните компании ще могат да се възползват от научните разработки на новия център: „ Той ще поддържа водородни планове на започващи компании, както и дребни и междинни предприятия “.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР