Германското население застарява, а според експерти професиите на бъдещето могат

...
Германското население застарява, а според експерти професиите на бъдещето могат
Коментари Харесай

Германия е заплашена не от безработица, а от липса на работници


Германското население застарява, а съгласно специалисти специалностите на бъдещето могат да компенсират изгубените работни места поради дигитализацията. Проблемът към този момент ще е неналичието на работна ръка, а не безработицата.

Дълго време Германия се смяташе за болния човек на Европа поради високата безработица. Но съгласно последни данни на Федералната организация по труда през 2021-а броят на безработните е намалял с 82 000 души и възлиза на 2,61 милиона. През ноември процентът на безработните още веднъж е достигнал стойностите от март 2020 година - 5,1, оповестява " Нойе Цюрхер Цайтунг ".
Редакцията предлага
" Като цяло развиването на пазара на труда през 2021-а година бе удобно ", обобщава шефът на организацията Детлеф Шеле. " В началото към момента всичко бе под знака на пандемията и ограниченията за битка с нея, до момента в който през лятото не стартира възобновяване. "  Има ли учредения за оптимизъм?

Подемът стартира през 2005-а година

Изходната точка за трайното позитивно развиване на немския трудов пазар са промените, стартирани от държавното управление на Герхард Шрьодер през 2005-а година, написа по този мотив НЦЦ. Подемът в заетостта продължи даже и по време на световната икономическа и финансова рецесия през 2008/2009. 2020-а беше първата година от 14 насам, в която се стигна до срив на заетостта с 0,8% или към 370 хиляди по-малко заети на пазара на труда. 

Математиците от Федералната статистическа работа обаче пресмятат, че почналият през 2006-а година дълготраен растеж в заетостта най-вероятно би завършил и без Ковид рецесията, защото капацитетът на трудоспособните в Германия продължава да спада по демографски аргументи. До момента това се компенсираше посредством по-високата заетост на локалното население, както и пристигането на служащи от чужбина. Но и двете трендове понижават.

Проблемът с фрагментите

Демографската смяна се показва наред с другото и в това, че всеки втори човек в Германия към този момент е над 44 години, а всеки пети е над 66 години - т.е. в края на трудовия си живот. Поради това доста наблюдаващи считат, че в бъдеще ще се приказва не толкоз за безработица, що се касае за неналичието на работна ръка. Много сектори занапред се оплакват от дефицит на личен състав.

Експертите от Федералата статистическа работа предвиждат, че в идващите 40 години броят на трудоспособните ще намалее от 41,5 милиона на най-много 33,3 милиона. Предполага се, че без чиста миграция през 2060-а година броят на трудоспособните даже би могъл да падне под 30 милиона.

Но би трябвало да се погледнат и други трендове. Например през 2030 година се чака в Германия да има много повече работоспособни хора на възраст сред 65 и 74 години. Това е в следствие от наклонността, следена в последните 20 години, както и стъпаловидното повишаване на възрастта за пенсиониране до 67 години през 2031-а. 

Повече сигурност в несигурните времена

От днешна позиция изгледите за немския пазар на труда наподобяват доста позитивни - и то макар предизвестията, че дигитализацията може да докара до отпадане на работни места.

От консултантската компания Deloitte чакат даже противоположен резултат - те считат, че до 2035-а година може даже да се стигне до увеличение на заетостта. Все отново би трябвало да се има поради, че другите специалности са наранени по друг метод. Решаващи за специалностите на бъдещето са фактори като емпатията, интеракцията и специализацията, защото дейностите, изискващи сходни качества, мъчно биха могли да бъдат автоматизирани.

Експертите считат, че увеличението на специалностите на бъдещето ще успее да компенсира загубата на работни места поради дигитализацията. Ръст на работните места се чака най-много в опазването на здравето, образованието и мениджмънта - в сфери, които изискват по-малко рутина, само че повече аналитично мислене и човешко взаимоотношение. За дейностите, изискващи рутинните дейности обаче, автоматизацията е изцяло действителна опасност.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР