Германският вицеканцлер Олаф Шолц заяви днес, че постоянното място на

...
Германският вицеканцлер Олаф Шолц заяви днес, че постоянното място на
Коментари Харесай

Германия: Франция да преотстъпи мястото си в Съвета за сигурност на ООН на ЕС

Германският вицеканцлер Олаф Шолц съобщи през днешния ден, че непрекъснатото място на Франция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би трябвало да бъде преобразувано в европейско, с цел да може Европейски Съюз " да приказва с един глас ", съобщи Франс прес.

" Ако одобряваме съществено Европейския съюз, Европейски Съюз би трябвало да приказва с един глас в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. В средносрочен проект мястото на Франция би трябвало да се трансформира в място на Европейски Съюз ", съобщи Шолц, който е и министър на финансите, предава Българска телеграфна агенция.

Той произнесе тирада за бъдещето на Европа в Хумболтовия университет в Берлин, съобщи ДПА.

В подмяна на трансформирането на непрекъснатото място на Франция постът на началник на делегацията на Европейския съюз в Организация на обединените нации може да бъде непокътнат за французин, счита Шолц.

Вицеканцлерът обаче призна, че не е елементарно да се реализира тази концепция. " Наясно съм, че би трябвало да бъде свършена още работа, с цел да бъде уверен Париж ", добави немският политик, само че добави, че задачата е " смела и мъдра цел ".

Франция и Германия в този момент работят дружно " в Съвета за сигурност, само че в случай че Европа влезе в него като непрекъснат член, това ще разреши да се реализира повече, аргументира се немският министър на финансите.

Дебатът в Германия за европейско място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации върви от дълго време, само че в този момент получава нов зрелищен подтик от финансовия министър, отбелязва Франс прес. Това предложение е и метод немските публични представители да отговорят на повтарящите се рецензии, че са прекомерно плахи в предложенията за възкръсване на европейския план.

От основаването му през 1945 година, след края на Втората международна война, Франция е една от петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации дружно с Англия, Китай, Русия и Съединени американски щати. Всяка от тях има право на несъгласие.

Освен тези пет непрекъснати членки в Съвета влизат и 10 непостоянни членки, избирани за период от две години. През януари Германия ще стане непостоянна членка на Съвета.

Освен това нововъзникващи пазарни стопански системи неведнъж са призовавали за промяна на Съвета, с цел да получат място в този значим орган..

Шолц се разгласи също за по-дълбоко политическо съдействие в Европейски Съюз, като предложи уеднаквяване на правна рамка за минималните хонорари и системите за обществено подкрепяне.

" Конкуренцията сред компаниите не би трябвало да бъде за сметка на неприятни условия на труд ", сподели Шолц.

Той още веднъж прикани и за европейска презастрахователна скица за компенсации при безработица
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР