Германският външен министър Аналена Бербок каза на своя полски колега

...
Германският външен министър Аналена Бербок каза на своя полски колега
Коментари Харесай

Германия категорично отхвърли претенциите на Полша за репарации за ВСВ

Германският външен министър Аналена Бербок сподели на своя полски сътрудник Збигнев Рау във вторник, че няма да заплаща никакви репарации от Втората международна война , тъй като Берлин счита, че въпросът е завършен, предава Associated Press.

Бербок се обърна непосредствено към Рау на конференция във Варшава след диалозите им по тематики, включващи настояването на Полша за репарации:

" Въпросът за репарациите, както знаете, е завършен от позиция на немското държавно управление ", сподели тя.

В понеделник Рау подписа нота до Германия с гледище за към 1,3 трилиона $ репарации за материални и други вреди и загуби, които Полша твърди, че са й породени от военновременната окупация на нацистка Германия в интервала 1939-45 година

На конференцията Бербок твърдо повтори позицията на Берлин, че макар че Германия признава своята историческа отговорност, въпросът е завършен.

Рау сподели, че има вяра, че тази позиция може да се промени в хода на договарянията, в които се надява Германия да се включи .

Бербок акцентира, че през днешния ден двете съседки споделят отговорността да поддържат Европа обединена пред лицето на външни закани, като войната на Русия в Украйна. Тя също по този начин акцентира значимостта на двустранните контракти от 1990 и 1991 година, които потвърдиха следвоенната граница на Полша с Германия и добросъседското съдействие.

Съгласно изследване, извършено предходната година, 64% от запитаните поляци поддържат настояването на репарации от Берлин за нанесените на Полша вреди.

От своя страна немското държавно управление се опълчва на всички претенции за спомагателни репарации, като упорства, че съглашението " Две плюс четири " от 1990 г ., известно още като Договор за дефинитивно споразумяване на въпроса с Германия, е завършило въпроса.

Въпросното съглашение, контрактувано от някогашната Западна Германия и някогашната Източна Германия, дружно с Англия, Франция, Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, проправя пътя за обединяването на Германия и удостоверява границите ѝ.

Сигурността на границите е от огромно значение за поляците заради епохи на бурна история.

През 1953 година тогавашните комунистически управници на страната се отхвърлят от всевъзможни искания за репарации под натиска на Съветския съюз, чието предпочитание е да освободи от всевъзможни отговорности Източна Германия, която също е руски спътник.

Управляващите в Полша националисти от партия " Право и правдивост " обаче са на мнение, че това съглашение е незначително, защото тогава Варшава не е била в положение да контракти заслужено обезщетение. От идването си на власт през 2015 година ПиС трансформира пропагандирането на ролята на Полша на жертва на Втората международна война в един от главните стълбове на политиката си за привличане на националистически настроени гласоподаватели.

Войнствените позиции във връзка с Германия, постоянно употребявани от партията, с цел да активизира гласоподавателите си, обтегнаха връзките с Берлин.

Също във вторник полският народен представител Аркадиуш Муларчик, който оглави напъните за преоценка на размера на дължимите от Германия вреди, сподели, че би трябвало да се направи сходна оценка на вредите по време на войната, породени от руската Червена войска, която също нахлу в Полша през 1939 година и по-късно се бори с германците на полска територия, с цел да ги изгони.

Около 6 милиона жители на Полша, в това число 3 милиона евреи, бяха убити във войната. Някои от тях са жертви на руската Червена войска, нахлула от изток.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР