Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и българският му колега Румен Радев

...
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и българският му колега Румен Радев
Коментари Харесай

Президентите Радев и Щайнмайер обсъдиха инвестиционната среда в България с представители на бизнеса

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер и българският му сътрудник Румен Радев се срещнаха с представители на български и немски компании у нас. Работната среща бе проведена от Германо-Българската индустриално-търговка камара (ГБИТК) и бе част от формалната аудиенция на Федералния президент в София на 04.04.2019 година
 
„ България се развива като една доста забавна бизнес дестинация “, сподели в приветственото си слово президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт.

„ 8,5% от всички директни вложения в страната идват от Германия, по този начин Федералната република се трансформира във втория максимален вложител в страната с 3,5 млрд евро директни вложения, според нашето изследване “, сподели той. Курт посочи преимуществата на България като бизнес дестинация , а точно – стратегическо географско състояние в Югоизточна Европа, близостта до немския пазар, участието в НАТО и Европейски Съюз, стабилната валута и едни от най-ниските налози в Европейския съюз.

„ Резултатът от това е, че 88% от компаниите членове на ГБИТК декларират в последната годишна анкета на Камарата, че биха вложили още веднъж в България “, сподели той. „ Нужни са още промени изключително във връзка с правосъдната система, битката с корупцията и с проведената престъпност, както и зачитането на медийната независимост “. „ Германските предприятия са заинтригувани от това да има политическа непоклатимост, сигурни цени и доставка на електрическата енергия, вложения в инфраструктурата и имплементиране на модела на дуалното професионално образование в страната “, добави още той.
 
Увеличението на стокообмена е впечатляващо “, сподели федералният президент Щайнмайер и акцентира следващия връх в двустранния стокообмен, който за 2018 година надвишава 8 милиарда евро, както и комерсиалния остатък в интерес на България. Президентът Щайнмайер благодари за опцията за среща на политиката с представители на немския и българския бизнес и прикани представителите на бизнеса към открит диалог за упованията им към българската и немската страна за възстановяване на капиталовата среда. „ Без подозрение немските предприятия не биха били тук, в случай че България не се бе трансформирала в атрактивна бизнес дестинация. Това включва и желанието да се вложи доста сила в образованието на младежите “, сподели той. „ От немска страна сме подготвени на драго сърце да ви подкрепим по вашия път към дуално професионално образование “, добави Щайнмайер.-->
 
„ Немският бизнес в България има стабилно и мощно наличие “, означи президентът Румен Радев. „ Над 5000 немски компании имат наличие в България. 30% от стоте най-големи вложители в България са немски компании “, акцентира той. Радев посочи, че немските вложения са главно в промишлеността, което подсигурява резистентен стопански напредък. „ Немският бизнес постанова доста мощни стандарти във връзка с качеството и във връзка с самата бизнес среда в България “, безапелационен бе той. Българският президент увери присъстващите, че в системата на българското обучение текат съществени трансформации , целящи усилване на връзките сред бизнеса и образованието. „ В момента тече един изчерпателен развой на по създаване на предвидима, устойчива, транспарантна бизнес среда “ безапелационен бе той. Президентът посочи като значим фактор и младежите в страната. Седеммилионна България заема шесто място в света като общ брой на медали във всички олимпиади по естествени науки. „ Ние сме надалеч преди Германия в това отношение “, уточни президентът Радев, който дефинира това като голям капацитет, който към този момент се осъществя.
 
„ Такива високопоставени политически визити работят като катализатор в нашата страна и дават значими изгоди на стопанската система “, сподели доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, който откри последващата полемиката, в която съществени тематики бяха неналичието на работна ръка, професионалното обучение, правната сигурност, опазването на здравето, секторът на автомобилните поддоставчици, инфраструктурата и енергетиката, дигитализацията и нововъведенията.
 
Дефицитът на експерти бе една от главните тематиките по време на кръглата маса. Бизнесът посочи нуждата от интеграция на малцинствата в работния развой, като мярка за справяне с неналичието на задоволително фрагменти в страната. Друг източник на работна мощ са българите в чужбина. За да бъдат уверени, че в България се оферират положителни кариерни благоприятни условия, е належащо положителните образци да получават публичност в медиите, безапелационни бяха фирмите.
 
Представителите на немски компании, разрастващи дуалната форма на професионално образование , показаха загрижеността си, че тригодишното дуалното професионално образование не е атрактивно за младежите в България и не се насърчава в фамилиите. Според тях вероятно националното признание на този тип подготовка би било мотивиращо за младежите.
 
Германските предприятия нямат действителен достъп до публични поръчки. Големите публични поръчки, в строителството да вземем за пример, се получават от едни и същи компании, споделиха немските вложители. Налице е прочут прогрес по повод господство на закона, само че правосъдната система към момента е доста мудна. Законите в България са положителни, само че използването им е проблем.
 
По време на кръглата маса вложителите споделиха, че при стъпване на българския пазар срещат отлична поддръжка, в това число и политическа. Системата на опазването на здравето има потребност от промени, с цел да работи дейно. От капиталова позиция това значи доста благоприятни условия.
 
Друга тематика на полемиката бе развиването на автомобилна промишленост в страната. Производството на части и съставни елементи в България неведнъж се е нараснало, споделиха представителите на сектора. За новите играчи на пазара България е една многообещаваща локация, безапелационни бяха те.
 
Бизнесът в България се стреми към развиване във връзка с дигитализацията. В промишлеността и енергетиката има доста благоприятни условия за вложение и напредък. В дигитализацията се крие един от най-големите капацитети за стопански растеж в България. С траната е номер едно ИТ аутсорсинг дестинация в Европа и трета в света със мощно разрастваща се стартъп сцена. Причините за това е геният, основан в страната и качественото образованието в региона на осведомителните технологии.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР