Германският министър на здравеопазването в оставка Йенс Шпан предупреди в

...
Германският министър на здравеопазването в оставка Йенс Шпан предупреди в
Коментари Харесай

Берлин: Скоро ще имаме само ваксинирани, преболедували или мъртви

Германският министър на опазването на здравето в оставка Йенс Шпан предизвести в понеделник, че " до края на зимата всички германци евентуално или ще бъдат имунизирани, или възстановени  от Covid-19 или ще умрат " , съобщи Франс прес, представена от БНР.

Германия е втората страна след Австрия, която разисква разновидността за налагане на наложителна имунизация. Министър Шпан призова всички германци да се имунизират и да получат бустерни дози, като съобщи, че има " задоволително ваксини за всички идни имунизации ". Според него и двете ваксини - тези на Pfizer и на Moderna, са налични в страната и са ефикасни против Covid-19. На пресконференция Шпан съобщи, че в складовете са били доставени 6 млн. дози на имунизацията на Pfizer, като още 2-3 млн. пристигат през идващите седмици. Очаква се 24 милиона дози да бъдат налични до края на годината, в допълнение към 26-те милиона дози на имунизацията на Moderna.

Междувременно заболеваемостта от Covid-19 в Германия на 7-дневна осреднена база продължава да се усилва, като през последните 24 часа (в неделя) доближи нов рекорден пандемичен пик от 286,5 случая на 100 000 поданици, демонстрират данни на Института " Роберт Кох ". Броят на смъртните случаи в страната пък доближи общо 99 124 от началото на пандемията, като през вчерашния ден бяха регистрирани нови 62 смъртни случая, до момента в който броят на инфектираните в цялата страна се усили с 30 643 до 5 385 585.

Междувременно, първият цялостен локдаун в Европа от лятото насам е реалност. От през днешния ден Австрия влиза в десетдневна обсада - затварят заведения за хранене, кафенета, фризьорски салони, театри и всички магазини, които не са за артикули от първа нужда. Хората са призовани да работят от вкъщи и да не излизат, с изключение на по извънредно належащи аргументи като работа, извършване на покупки на храни и медикаменти и спортни занимания.

Австрия е най-слабо имунизираната страна в Западна Европа. В последните седмици смъртните случаи се утроиха и интензивните отделения в най-критично засегнатите региони работят на лимита си. Властите първо пробваха да лимитират единствено неимунизираните, като им не разрешиха да излизат, с изключение на по належащи потребности. След това обаче взеха курс към цялостен локдаун. Срокът на ограниченията е до 12 декември, само че след 10 дни ще бъде изработен обзор на обстановката.

В непълен локдаун е и Нидерландия, където през почивните дни се стигна до тежки конфликти на протестиращи и полиция . Днес министър председателят Марк Рюте разгласи трите вечери на вълнения за " чисто принуждение ", осъществено от " идиоти ", и даде обещание да преследва отговорните, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. Размириците в няколко града в страната от петък насам " са чисто принуждение под прикритието на митинг ", съобщи министър председателят. Той добави, че постоянно ще пази правото на митинг, само че " в никакъв случай няма да приема, че идиоти употребяват чисто принуждение ", съобщи той пред холандски медии.

Големи митинги през почивните дни имаше и в Австрия и Белгия.

В Чехия също разискват нови ограничения - министър на здравеопазването Адам Войтех разгласи, че ще предложи да бъде въведена изключителна епидемиологична конюнктура на фона на внезапното нарастване на новите случаи с коронавирусна зараза. Сред плануваните ограничения е и активизирането на студенти по медицина в лечебните заведения. Показателят за новите случаи на седмична база е над 1000 души на 100 хиляди население или три пъти по-висок от този в Германия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР