Германският канцлер се срещна с виетнамския премиер Фам Мин ЧинГерманският

...
Германският канцлер се срещна с виетнамския премиер Фам Мин ЧинГерманският
Коментари Харесай

Олаф Шолц призова Виетнам да заеме ясна позиция за войната на Русия в Украйна

Германският канцлер се срещна с виетнамския министър председател Фам Мин Чин

Германският канцлерОлаф Шолц прикани Виетнам да заеме ясна позиция за войната на Русия в Украйна, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Канцлерът сподели през днешния ден, че желае да види „ ясна позиция “ по въпроса от страна на държавното управление в Ханой, след диалозите си с виетнамския министър председател Фам Мин Чин във виетнамската столица, откъдето стартира четиридневното си пътешестване в Азия.

„ Става дума за това, че съветската нападателна война е нарушаване на интернационалното право с рисков казус. Малките страни не могат повече да бъдат предпазени от държанието на техни по-големи, по-мощни съседи “, добави Шолц.

Той свърза изказването си и с Китай, който има териториални разногласия с Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините в Южнокитайско море.

„ В Индийско-Тихоокеанския район също би трябвало да се ползва силата на закона, а не законът на най-силния “, акцентира Шолц.

Понастоящем Китай претендира за 80 % от Южнокитайско море, в това число острови, които са на 800 километра от континенталната територия.

През 2016 година Международният трибунал в Хага отхвърли териториалните искания на Китай като противозаконни.

Незаконният лов на риба на китайски съдове продължава да бъде огромен проблем.

Виетнам, за разлика от огромното болшинство страни членки на Организация на обединените нации, до момента не е осъдил войната на Русия в Украйна и се въздържа при гласуването в Общото заседание на международната организация, както направиха Китай и Индия.

Русия е най-важният оръжеен снабдител на Виетнам. Двете страни си сътрудничат в създаването на газови и нефтени залежи край виетнамското крайбрежие.

Освен това във Виетнам има над 150 капиталови плана с присъединяване на съветски компании. Подобно на Китай, Виетнам е една от страните, които не осъдиха нашествието на Русия в Украйна по време на дебатите в Общото заседание на Организация на обединените нации.

По стратегия Шолц и немският министър на стопанската система Роберт Хабек ще вземат участие на следващия ден в конференция в Сингапур, която ще се концентрира върху понижаване на икономическата взаимозависимост от Китай и задълбочаване на партньорството с други азиатски страни.

На форума на Г-20 Шолц е подготвен да разиска войната в Украйна, енергийната и продоволствената рецесия и положението на международната стопанска система с американския президент Джо Байдън, китайския водач Си Цзинпин и други държавни ръководители.

Това е трето пътешестване на Шолц в Азия за 11 месеца след две къси визити в Япония и Китай. За разлика от предшествениците си Шолц умишлено не избра Китай за първата си азиатска аудиенция, а Япония, която е либерален сътрудник на Германия в Г-7.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР