Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че усилията й

...
Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че усилията й
Коментари Харесай

Преговорите за коалиция в Германия се провалиха

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи в понеделник, че напъните й да образува трипартийна коалиция са се провалили, съобщи " Ройтерс ".

Партията на Свободните демократи (FDP) ненадейно се е отдръпнала от траялите повече от четири седмици договаряния с консервативния блок на Меркел и със Зелените, акцентирайки като причина непреодолими разлики.

Меркел съобщи, че ще остане като изпълняваща длъжността канцлер и ще се съветва с президента Франк-Валтер Щайнмайер по какъв начин да продължи, добавяйки, че договорката е била на косъм да бъде реализирана.

" Днес е ден за дълбоки разсъждения за това по какъв начин да продължим напред в Германия ", съобщи Меркел пред кореспонденти. " Като канцлер аз ще направя всички допустимо, с цел да подсигурявам, че тази страна е добре ръководена в идните седмици ", добави тя.

Това бе отрезвяващ миг в кариерата на дамата, която за 12 години на власт се трансформира в знак на непоклатимост, ръководеше еврозоната по време на дълбоката дългова рецесия и реализира компромис в Европейския съюз за мигрантското съглашение с Турция.

Позициите на Меркел бяха отслабени, откакто на изборите през септември гласоподавателите, недоволни от решението й през 2015 година да отвори немските граници за над един милион търсещи леговище, я наказаха като гласоподаваха за крайнодясната партия Алтернатива за Германия.

Провалът на договарянията оставя Германия пред избора на две невиждани за следвоенното ръководство на страната решения: или Меркел образува държавно управление на малцинството, или президентът привиква нови избори.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (183)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР