Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-тясно международно сътрудничество, за

...
Германският канцлер Ангела Меркел призова за по-тясно международно сътрудничество, за
Коментари Харесай

Меркел: Ваксинацията трябва да е достъпна за всяка държава

Германският канцлер Ангела Меркел прикани за по-тясно интернационално съдействие, с цел да се обезпечи достъп до ваксини против ковид на срещата на върха на Г-20, която се организира онлайн, оповестява организация БГНЕС, базирайки се на „ Дойче Веле “.

“За да се спре пандемията, имунизацията би трябвало да е допустима и налична за всяка страна. Средствата, отпуснати за това, не са достатъчни… Нуждаем се от надеждно финансиране, по-ефективно съдействие и самостоятелност при вземането на решения”, сподели тя. Целта на интернационалната акция е да даде 2 милиарда дози ваксина до края на 2021 година. “За тази самодейност към този момент са събрани съвсем 4,2 милиарда евро. Приносът на Германия е над 500 милиона евро”, изясни Меркел.

Говорим по-специално за активирането на световния механизъм COVAX, който има за цел да обезпечи на страните по света еднакъв достъп до безвредни и ефикасни ваксини след тяхното лицензиране и регистрация. Тази самодейност се координира взаимно от Коалиция за нововъведения за подготвеност за зараза (CEPI), Глобалния алианс за ваксини и имунизация (GAVI) и Световната здравна организация (СЗО). Мисията на COVAX е да популяризира безвредни и ефикасни ваксини сред страните, участващи в самодейността, до края на 2021 година съразмерно на тяхното население. Към днешна дата 172 страни са се включили към COVAX, в това число Китай, само че не и Съединени американски щати.

Борбата с пандемията, интернационалната икономическа рецесия и изменението на климата се трансфораха в съществени тематики на срещата на върха на Г-20, която се организира на 21-22 ноември под председателството на Саудитска Арабия. Форумът беше открит от крал Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд. Той също по този начин се изрече в интерес на справедливото систематизиране на имунизациите и да ги направи налични за разрастващите се страни.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп също взе участие в срещата на върха. Преди това Вашингтон разгласи отдръпването си от СЗО, което публично е планувано за юли 2021 година Ръководителят на Белия дом упреква СЗО, че е закъсняла с информирането за действителната опасност от ковид и е повлияна от Китай. Г-20 е неофициална асоциация на най-големите стопански развити и разрастващи се страни, която съществува от 1999 година Според редица специалисти Рияд се пробва да употребява актуалното председателство на Г-20, с цел да усъвършенства имиджа на страната в света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР