Германският канцлер Ангела Меркел представи първия в Европа квантов компютър,

Германският канцлер Ангела Меркел представи първия в Европа квантов компютър, ...

IBM инсталира квантов компютър в Германия


Германският канцлер Ангела Меркел представи първия в Европа квантов компютър, инсталиран от американския гигант IBM в Германия. Компютърът Q System One е инсталиран близо до Щутгарт в сътрудничество с немски експерти и работи от април. Това е първият квантов компютър на IBM извън САЩ.

"Германия е сред най-добрите в квантовите технологии и възнамерява да остане такава", каза Меркел, която има дисертация по квантова химия през 1986 г., докато работи за Централния институт по физико-химия (ZIPC) на АН ха ГДР.

Квантовата технология се използва за много мощни компютри поради физическите свойства на изключително малки частици. Вместо "битове", използвани от класически компютри, квантовият свят използва "кубити", които могат да правят няколко неща паралелно и много бързо.

Въпреки че квантовата технология все още е в експериментална фаза, един ден тя може да бъде в състояние да реши проблеми, които са твърде сложни за днешните компютри.

Франция и Германия се стремят да станат част от лидерите в тази област. Френските власти обявиха през януари инвестиции от 1,8 млрд. евро за пет години, а Германия ще задели 2 млрд. за изграждане на квантов компютър до 2025 г.

Източник: segabg.com