Германският канцлер Ангела Меркел оттегли принципното си несъгласие с хомосексуалните

...
Германският канцлер Ангела Меркел оттегли принципното си несъгласие с хомосексуалните
Коментари Харесай

Ангела Меркел оттегли принципното си несъгласие с гей браковете

Германският канцлер Ангела Меркел отдръпна кардиналното си противоречие с хомосексуалните бракове в Германия в миг, когато партията ѝ е подложена на възходящ напън по този въпрос преди парламентарните избори през септември, съобщи организация " Франс прес ".

В изявление, което даде в берлински спектакъл за женското списание " Бригите ", канцлерът за първи път съобщи, че се отнася позитивно към опцията немските депутати да гласоподават по съвест за гей браковете. Тя изрази вяра, че полемиката ще се води с достолепие и че този въпрос би трябвало да се реши по съвест.

Това е значима смяна в позицията на Меркел, която през 2013 година се разгласи срещу хомосексуалните бракове поради опасения за децата в еднополовите фамилии, показва Агенция Франс Прес.

Досега консервативният Християндемократически съюз се противопоставяше на узаконяването на гей браковете, с цел да не ядоса най-консервативния бранш от електората си и да не влиза в спор със своя баварски съдружник - Християнсоциалния съюз, който е на традиционалистки позиции по въпросите на обществото.

Като се разгласи за свободен избор на депутатите от своята партия, канцлерът откри пътя към легализиране на еднополовите бракове в идващия Бундестаг, показва Агенция Франс Прес. Германски медии означават, че част от сегашните депутати от ХДС имат позитивно отношение към гей браковете и техните гласове ще се прибавят към гласовете на депутатите от всички други партии, показани в Бундестага, които водят акция в интерес на еднополовите бракове.

ДПА отбелязва, че Ангела Меркел се е споразумяла по въпроса с ръководителя на ХСС и министър председател на Бавария Хорст Зеехофер. ХДС и ХСС ще показват идния понеделник обща предизборна стратегия за изборите на 24 септември.

И социалдемократите, и " Свободните демократи " слагат като изискване за бъдеща коалиция с Меркел в идващото ръководство легализиране на гей браковете. Германия е една от дребното западни страни, която още не е легализирала еднополовите бракове. От 2001 година цивилен съюз сред хомосексуални сътрудници им дава съвсем същите права като брака, като се изключи данъчните права, прибавя Агенция Франс Прес./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР