Германският федерален съд се произнесе днес в полза на клиент

...
Германският федерален съд се произнесе днес в полза на клиент
Коментари Харесай

Удар от последна инстанция: „Дизелгейт“ е чиста измама

Германският федерален съд се произнесе през днешния ден в интерес на клиент почувствал се излъган от концерна „ Фолксваген “ поради манипулирания дизелов мотор на колата му, и отвори път към бързо привършване на делата на още 60 000 консуматори. Производителят не отхвърляше виновността си, само че искаше да се отърве с по-малки компенсации, тъй като твърдеше, че въпреки и с лъжовен софтуеър за нездравословни излъчвания колите му въпреки всичко са били използваеми. Освен това той протакаше оптимално правосъдните процедури, с цел да се признае по-голямо овехтяване на колите и надлежно да заплати още по-малко.

Съдът в Карсруе постанови, че компанията съзнателно е навредила на клиентите си, като е конфигурирала нелегално устройство, което при инспекция на стенд включва очистващата система, а при придвижване по пътищата я изключва за по-голяма мощ. Така при механически прегледи дизеловите мотори са създавали усещане, че са по-„ чисти “ в сравнение с са в реалност, макар че на пътищата сеи е виждало какви черни газове бълват.

От десетките хиляди неприключени каузи до федералния съд стигна жалбата на Херберт Гилберт от Райнланд-Пфалц. През 2014 година той купил VW Sharan от оказион за 31 490 евро. Година по-късно се почувствал излъган, когато избухна абсурдът „ Дизелгейт “, и изискал компанията да му върне парите. Приятелското съглашение за отчасти обезщетение не го удовлетворило и решил да се бори до дъно. Съдът в Карлсруе постанови „ Фолксваген “ да изкупи колата му за 25 616 евро, тъй като въпреки всичко регистрира овехтяване. Но това е доста повече от предлаганите от компанията другарски съглашения, които до момента са обезщетили 235 000 тъжители със 750 млн. евро (средно по 3200 евро).

Измамата е била открита в 11 млн. автомобила и до момента е коствала на концерна 30 милиарда евро основно поради искове в Съединени американски щати. Висящите каузи в Германия към този момент могат да приключат бързо, тъй като съдилищата от по-ниска инстанция би трябвало да се съобразят с решението на Федералния съд.

Отделно текат наказателни каузи против някои от ръководителите на концерна. Но и с това неволите му не свършват, тъй като и акционерите ще водят каузи поради изгубената стойност на акциите им вследствие на измамата.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР