Германският енергиен мрежови регулатор Bundesnetzagentur обяви в края на миналата

...
Германският енергиен мрежови регулатор Bundesnetzagentur обяви в края на миналата
Коментари Харесай

Германският енергиен регулатор ще задържи дейността на Газпром Германия

Германският енергиен мрежови регулатор Bundesnetzagentur разгласи в края на предходната седмица, че ще подсигури активността на " Газпром Германия " - търговски, складов и разпределителен бизнес, зарязан от съветския газов монополист " Газпром ", и прикани пазарните оператори да не прекъсват връзките си с него. Дейността на компанията, която има активи и поделения в Герания, Швейцария, Англия, Белгия и Чешката република, както и отвън Европа, е извънредно значима за европейския газов пазар и за зареждането на предприятия и семейства.  

Руският " Газпром " разгласи при започване на април, без да дава пояснения, че се отхвърля от немските си интервенции поради рецесията в енергийните връзки сред двете страни, избухнала след съветското навлизане в Украйна. Bundesnetzagentur е пуснал писмо (което са видели и кореспонденти на организация " Ройтерс " ) до енергийните сдружения, свързани с " Газпром Германия ", в което ги твърди, че ще подсигурява всички заплащания на компанията за поддържане на главния си бизнес и по този метод ще предотврати безотговорно приключване на средства. Говорител на регулатора е удостоверил, че писмото е било изпратено. И, че в него е посочено, че компанията може и ще обслужва всичките си финансови отговорности, с цел да продължи активността си. 

" Газпром Германия " бе сложена под контрола на немския контролен орган на 4 април в отговор на напъните на немското министерство на стопанската система да предотврати възможното й усвояване от две съветски компании - JSI Palmary и Gazprom Export Business Services, осведоми по това време ведомството. Придобиването на национално значима инфраструктура от оператори отвън Европейския съюз е неразрешено от немския закон за външна търговия, в случай че не получи зелена светлина след особено изследване. 

Операциите на " Газпром Германия ", основани на произведен руски газ, обгръщат доставки до вериги на едро и дребно, предпазване и транспорт по газопроводи, покривайки цялата газова верига. Към него е и най-голямото газово вместилище на Германия в Реден, Долна Саксония, с потенциал от 4 милиарда куб м газ. 

В писмото на Bundesnetzagentur, изпратено до банки, бизнеспартньори, снабдители на услуги и консуматори, се споделя, че компанията би трябвало да обезпечава газ и че има средства да заплаща за него, с цел да не изпадне в неплатежоспособност. Защото следствията от сходен сюжет за системата на енергийни доставки освен за Германия, само че и за Европа, ще са тежки: могат да банкрутират търговски компании, да има спирания на превоза, а подземните резервоари на газохранилището да останат празни. 

Решението на министерството на стопанската система от 4 април значи, че то може да подменя изпълнителни шефове, да наема личен състав и да не позволява приключване на финансиране. Тобиас Федерико - анализатор в регистрираната в Берлин самостоятелна консултантска компания " Енърджи брейнпул ", която поучава държавното управление и сдруженията за комунални услуги - разяснява, че пазарът се нуждае от вероятност и след 30 септември 2022-а, когато изтича настоящия мандат на енергийния регулатор, с цел да се подсигурява зимния сезон. Опциите са: удължаване на периода на контрол на организацията, принудитена реквизиция или национализация. 

Поделението на " Газпром Геманиа " Wingas, което е един от най-едрите газови търговци на Германия, твърди, че ще работи съгласно променените параметри и че " основният му приоритет остава обезпечаването на доставките за потребителите и осъществяване на договорните задължения за транспорт ".

Bundesnetzagentur осведоми в прес-съобщение, че е определил Егберт Лаге - някогашен член на борда на енергийната борса EEX - за общоприет представител за поддръжка на фирмения мениджмънт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР