Германският Бундестаг прие законодателство, с което браковете между хомосексуални двойки

...
Германският Бундестаг прие законодателство, с което браковете между хомосексуални двойки
Коментари Харесай

Германските депутати приеха гей браковете, Меркел гласува с "не"

Германският Бундестаг одобри законодателство, с което браковете сред хомосексуални двойки ще станат законни. Ако стъпката бъде утвърдена и от Бундесрата, другата камара на Народното събрание, тя може да стане факт до дни.

Според ръководителя на Народното събрание Норберт Ламерт 393 депутати са дали своят вот в поддръжка на новото законодателство, до момента в който 226 са били срещу. Заедно със съдружните си сътрудници от социалдемократическата партия (ГСДП) християндемократите на канцлера Ангела Меркел (ХДС) имат близо 500 депутати в 598-местни парламент. Германски медии разясняват, че част от 311-те депутати в консервативната партия на Меркел евентуално не са дали своят вот за смяната.

Меркел разгласи, че решението, което е взела да поддържа браковете сред еднополови двойки, е било " персонално ", само че се надява то да докара до повече " обществен мир ". Преди дни тя изигра основна роля за решението на Бундестага, откакто преди дни промени позицията си по въпроса и съобщи, че депутатите би трябвало да са свободни да гласоподават по съвест, а не да следват партийната позиция. Самата тя през годините намерено се противопоставяше на смяната. (Повече за събитията, които доведоха до гласуването, четете тук.)

Канцлерът обаче не е подкрепила предлагането по време на вота, заяви немското издание " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и съобщи новината със заглавие: " Бундестагът реши (да има) " брак за всички ", Меркел гласоподава с " не ". Независимо от решението ѝ в залата поддръжката за гей браковете, която тя на процедура подтиква, срутва една от последните мощно консервативни позиции на ХДС.

Изданието афишира, че вотът въпреки всичко е исторически, тъй като поставя завършек на десетилетия спор в немския парламент. Гласуването в петък последва " къса, само че тежка " полемика сред депутатите, някои от които са твърдо срещу решението.

От 2001 година насам еднополовите двойки могат да подписват така наречен записано партньорство, ползващо се от доста от правните изгоди на брака. С смяната те ще могат да трансфорат това партньорство в легален брак. Важна разлика е и че сега двойките не могат да имат деца като патньори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР