Германските заводски поръчки се повишиха през януари, което предполага, че

Германските заводски поръчки се повишиха през януари, което предполага, че ...

Произоводството продължава да подкрепя германската икономика през януари


Германските заводски поръчки се повишиха през януари, което предполага, че производството ще продължи да подкрепя икономиката през продължителните блокади заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Търсенето се е увеличило с 1,4%, близо три пъти повече от очакваното, и е подкрепено от поръчкитe извън страната. Вътрешното търсене намалява.Канцлерът Ангела Меркел изложи план тази седмица за постепенно отпускане на ограниченията върху икономиката, като позволи на някои магазини да отворят в понеделник. По-нататъшни стъпки за облекчаване могат да последват на всеки две седмици в зависимост от местните нива на заразяване.

Това все още означава, че много мерки ще останат в сила поне до края на месеца. Bloomberg Economics очаква германската икономика да се свие с цели 3% през първото тримесечие. Въпреки че производственият сектор се представя по-добре от услугите, през декември заводските поръчки спаднаха, отчасти потиснати от слабото търсене от еврозоната.

Повечето икономисти очакват възстановяването да започне през втората половина на годината с напредването на ваксинациите и окончателното премахване на ограниченията. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще представи нови прогнози за 19-членната еврозона следващата седмица.

Все пак Германия ще трябва да увеличи дълговото си бреме тази година, за да помогне за справяне с въздействието на кризата, според финансовия министър Олаф Шолц.

Източник: investor.bg