Германските социалдемократи ще обявят в събота резултата от гласуването за

...
Германските социалдемократи ще обявят в събота резултата от гласуването за
Коментари Харесай

Бъдещият лидер на социалдемократите ще реши съдбата на коалицията с Меркел

Германските социалдемократи ще разгласят в събота резултата от гласуването за нов водач, който да ги поведе след месеците на неустановеност и в действителност да реши дали да се откаже от недолюбваната им коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Най-старата партия в Германия се държи в социологическите проучвания напълно малко над най-ниските резултати в историята, регистрирани през юни, откакто най-лошото й показване до момента на европейските избори накара водача й Андреа Налес да подаде оставка.

Оттогава Социалдемократическата партия е въвлечена в конкуренция за лидерския пост, чиято кулминационна точка е гласуването на членската маса. Ако, както доста социолози предвиждат, нито един претендент не получи повече от 50 % в събота, ще има балотаж, чийто резултат се чака в края на ноември.

През декември изборът ще бъде утвърден на партийна конференция. ГСДП ще реши също дали да излезе от обединението - ход, който евентуално ще провокира предварителни избори или държавно управление на малцинството, като и двата разновидността са неприятни за обичащите стабилността германци.

Общо 12 претенденти се състезават с бюлетини по двойки. Най-известният и евентуален любимец е финансовият министър и вицеканцлер Олаф Шолц, с партньорка от някогашната комунистическа Източна Германия - Клара Гайуиц. Но неговият ангажимент към обединението на Меркел лимитира привлекателността му измежду редовите членове.

На мнозина от общо 426 хиляди членове на ГСДП им е пристигнало до гуша тяхната партия да крепи Меркел, която ръководи най-голямата стопанска система в Европа от 14 години - 10 от които дружно със ГСДП. Те считат, че партията се е сринала в сондажите поради прекомерно огромните си отстъпки пред консерваторите на Меркел по главната политика и би трябвало да се преоткрие в съпротива.

Слонът в стаята

Политическият анализатор Франк Декер от университета в Бон сподели, че напъните на ГСДП да омаловажи разискванията за обединението по време на конкуренцията за водачеството, присъединила 23 изборни акции в цяла Германия, са били напразни.

" Как ще продължат нещата с огромната коалиция е огромен въпрос за членовете и той е " слонът в стаята " в конкуренцията за водачеството ", разяснява Декер, като добави, че мненията са разграничени, само че повече членове евентуално избират овакантяване на държавното управление, в сравнение с оставане.

И ГСДП, и консервативният Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел евентуално ще изгубят при предварителни избори, до момента в който поддръжката за Зелените се е удвоила след изборите през 2017 година

Две от кандидатските двойки на ГСДП намерено са за оставане в държавното управление, с цел да се прокара техният дневен ред за обществена правдивост - двойката на Шолц и тази на вътрешния министър на Долна Саксония Борис Писториус с партньорка Петра Кьопинг, министър по интеграционните въпроси в провинцията.

Други две двойки са намерено против това, в това число тази на Норберт Валтер-Борянс - малко прочут политик от най-многолюдната федерална провинция - Северен Рейн-Вестфалия, с партньорка Саския Ескенс. Другите две двойки, въпреки да са от лявото крило на СДП, са не толкоз безапелационни.

Повечето коментатори предвиждат, че центристът Шолц, който не може да се похвали с харизма, ще завоюва по-голямата част от гласовете с помощта на опитността си в държавното управление и насъбраните победи на избори в град Хамбург.

" Аз съм от Хамбург, пристрастеностите там от време на време са по-умерени. Но нямаше да остана, в случай че ми липсваше пристрастеност. Страстта към почтено и заслужено общество ме докара в ГСДП ", сподели Шолц в изявление за Т-Online.

Социологът Манфред Гюлнер от организация " Форза " разяснява, че Шолц евентуално е отпред, само че изрече подозрение, че ще победи изрично в събота. " След това заплахата за него е, че членовете, които са срещу него, ще поддържат ляв конкурент на балотажа ", добави Гюлнер.

Който и да завоюва, би трябвало да постави големи старания, с цел да съживи ГСДП. С резултати, близки до най-лошите в историята си, проевропейската партия едвам събира в сондажите към 14 %, надалеч под консерваторите на Меркел (с към 27 на сто), и надигащите се Зелени, и с незначителна преднина пред крайнодясната " Алтернатива за Германия ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР