Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да

...
Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да
Коментари Харесай

Германия: Социалдемократи и Зелени потвърдиха желание за общо управление

Германските социалдемократи и партията на Зелените потвърдиха желанието си да ръководят дружно след парламентарните избори в неделя. Снощи се състоя последният избирателен спор сред тримата съществени кандидати за канцлерския пост.

След седмица ще заем кой е спечелил изборите за Бундестаг, само че не и кой ще ръководи Германия. В допитванията, в това число и след снощния ефирен спор, продължава да води претендентът на Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

„ За никого не е загадка, че Зелените са пожеланият от мен сътрудник “, съобщи той.

Същото обръщение, само че с други думи, насочи и претендентът на Зелените Аналена Бербок:

„ Промяната е допустима единствено с ръководство на Зелените. А ХДС би трябвало да остане в съпротива, тъй като води остаряла политика “, сподели Бербок. Тя има най-малки шансове да стане канцлер, само че чиято партия е най-сигурният участник в идващото държавно управление в Берлин.

Не по този начин стоят нещата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. И след третия ефирен спор нейният правоприемник като партиен водач и претендент за канцлер Армин Лашет не съумя да събере по-голяма поддръжка от социалдемократа Шолц.

Лашет още веднъж предизвести, че изборната победа на социалдемократите може да докара Левицата на власт като съдружен сътрудник - партия, която е сериозна към участието в НАТО и неотдавна не поддържа евакуацията от Афганистан.

„ Ние сме пределно ясни - няма да се коалираме с Левицата, а с крайната десница даже не беседваме “, сподели Лашет.

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Олаф Шолц, който сега е финансов министър в огромната коалиция с ХДС, по-опасен е абсурдът към следствия на прокуратурата в подчинената му Служба за битка с прането на пари, която е упрекната, че не е уведомила навреме полицията за хипотетично прикрито финансиране на терористични организации.

Политически анализатори не изключват, че днешното чуване на Шолц в комисията по бюджет и финанси на Бундестага е обвързвано с изборите, защото подчинените му чиновници от дълго време са предложили на проверяващите финансовия скандал да им сътрудничат и не е имало потребност от намесата на министъра.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР